Autor: Katariina Krjutškova • 14. oktoober 2019

Sarkop mässiti kummalisse skeemi ja tülidesse

Sarkop Investeeringute üks osanikke, Eesti 200 nimekirjas riigikokku kandideerinud Andri Simo ütles, et Sarkopi mööbivabrik müüdi tema selja taga.
Foto: Andras Kralla
Endise kaitsepolitseiniku Indrek Põdraga seotud firma ASIS Consult Grupp ostis mööda kummalisi teid tuntud mööblitootja Sarkop ASi aktsiad. Põder muutus Äripäeva huvi peale tõrksaks ja proovis pidurdada artikli ilmumist.

1992. aastal asutatud mööblitootja Sarkopi teema on muutunud tundlikuks, sest ettevõtet ähvardab pankrot. Selle peatamiseks on ettevõtte suhtes hiljuti algatatud saneerimismenetlus. Möödunud aastal tegi firma 5,3 miljonit eurot käivet, kuid jäi 252 000 euroga kahjumisse.

Sarkopi senised tööd avaldavad muljet. Firma on valmistanud eritellimusmööblit näiteks Hilton Tallinn Parki hotellile, Swissôtel Tallinnale ja Telia peakontorile, peale selle nii Helsingis kui ka Stockholmis asuvatele hotellidele ja restoranidele. Ettevõtte tootmishoone asub Rae vallas ja vaatamata makseraskustele töötab firmas jätkuvalt 62 inimest.

Ettevõtte kiire allakäik algas pärast seda, kui ligi aasta tagasi omavahel vastuollu läinud omanikud firma müüsid. Sarkopi osanike seas olid ka Skype’i müügiga rikastunud Toivo Annuse audiitorist ja pankrotihaldurist isa Jaak Annus ja idufirmade investor Herty Tammo. Tehingu väärtus oli enam kui 500 000 eurot. Tammo kinnitas Äripäevale, et tal on aasta eest toimunud tehingu asjaolud juba ununenud – tema sai oma raha kätte ja läks eluga edasi.

Kõigil nii libedalt ei läinud. Tänaseni ootab kokku lepitud tasu Sarkopi endine osanik Ermet Tari. Tema sõnul on tal koos äripartneriga, samuti Sarkopi endise osaniku Priit Kermaniga nõudeid veerand miljoni euro väärtuses.

Artikkel võib põhjustada pankroti

Pärast kohtumist ajakirjanikuga saatis Indrek Põder e-kirja, milles rõhus sotsiaalsele vastutusele.

Tema hinnangul võib lõpetada Sarkopist ilmuv artikkel mööblitootja majandustegevuse. Seetõttu nõudis ta tungivalt, et kaalutaks, kas artikkel ületab avalikkuse huvi künnist.

“Oleme selgitanud töötajatele, et selle artikli ilmumise teemapüstitus võib tuua kaasa tõsised probleemid Sarkop ASi edasisel jätkamisel, sealhulgas olulise tööandjana. Tõenäoliselt peletab artikli foon eemale potentsiaalsed investorid ja olemasolevad hankijad. Ühtlasi toob see kaasa 27aastase ajalooga Sarkop ASi igapäevase majandustegevuse lõpetamise,” ütles Põder.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077