Autor: Kristjan Pruul • 10. oktoober 2019

Amet käskis M.V.Woolil ühe toote poodidest tagasi kutsuda

M.V.Wool omanik ja juht Mati Vetevool pressikonverentsil, kus selgitati tehase vastu esitatud süüdistusi seoses surmajuhtumite ja bakterite levikuga.
Foto: Liis Treimann
Veterinaar ja toiduamet tegi kalatööstusel M.V.Wool ettekirjutuse viilutatud graaviforelli tagasikutsumisest poodidest, sest tootest leiti listeeriabakter.

Toidutootja lubas ettekirjutuse koheselt täita, kuigi rõhutas, et selline nõue ei tulene toiduseadusest ja Euroopa komisjoni määrusest. "Ettevõte jätkab VTA-ga konsultatsioone, et tagada kooskõla seadusega. Kaubandusest toote tagasikutsumisel peab olema tõestatud listeeriasisalduse piirmäära 100 ühikut (Lm (cfu/g)) ületamine, mida antud juhul toimunud ei ole," ütles ettevõtte ostujuht Meelis Vetevool teate vahendusel.

Ettekirjutus lähtub 1. oktoobril ettevõttes tehtud proovidest, kus toote 25 grammis tehtud viiest osaproovist üks osaproov näitas listeeriasisaldust. Vetevoolu sõnul ei näidanud tootes listeeriasisaldust sõltumatu akrediteeritud labori eelnevad testitulemused, samuti ei näitavat listeeria leidu kordusproovi tulemused.

VTA proovidega ei määratud tema sõnul kindlaks listeeriabakteri tüve ega arvukust toote ühes grammis, kus kehtib Euroopa Liidu piirmäär 100 ühikut (Lm (cfu/g)), mis on ka tarbijale ohutu. Jaekaubandusest võetud proovid olid puhtad.

"Juba kolmandat korda leiti M.V.Wooli tootest listeeriabakter VTA laboris tehtud B-proovis, kuigi kahes teises akrediteeritud laboris tehtud proovides (A- ja C-proovis) ei leitud listeeriabakterit. Enne käesoleva aasta juunit ei ole selliseid lahknevusi täheldatud," ütles Vetevool.

1. oktoobril 2019 võeti M.V.Wooli tootmisest 40 proovi, millest ühes esines listeeriabakteri leid. Viimase kolme kuu jooksul on ettevõttest võetud üle 200 pinna- ja puhtuseproovi, mis ükski ei ole näidanud listeeria esinemist tehases.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077