Autor: Tööstusuudised.ee • 9. oktoober 2019

Taastuvenergiale üleminekut toetav pumpjaam sai rahasüsti

Energiasalv Pakri OÜ 500MW pump-hüdroakumulatsiooni elektrijaama projekt on üks Euroopa Liidu kaheksast energia infrastruktuuri võtmeprojektist ja ainuke Eesti projekt, mis sai rahastuse Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) 2019 aasta CEF energiavoorust. Eesti salvestusenergia projektile eraldati ligi 1,2 miljonit eurot.
Energiasalv Pakri juht Peep Siitam
Foto: Raul Mee

„Eesti pumpjaam hakkab tööle elektrivõrku tasakaalustava jaamana pärast Baltikumi sünkroniseerimist Kesk-Euroopa võrguga, mis on nii meie piirkonna kui ka Euroopa Liidu jaoks suur prioriteet. Meie projekt toetab käimasolevat energiapööret ja Eesti püüdlust süsinikneutraalse ühiskonna poole, hoides aastas ära umbes 800 000 tonni CO2 emissiooni ja vähendades tarbijate energiaarveid. Meil on hea meel, et Euroopa Komisjon tunnustab meie projekti olulisust,“ kommenteeris komisjoni otsust Energiasalv Pakri juht Peep Siitam.

Siitam lisas, et Eesti pumpjaama ärimudel on maailmas unikaalne, kombineerides allmaarajatiste ehitamisel tekkiva graniidi müügi ja elektrienergia suuremahulise salvestamise ning on sellega teerajajaks piirkondadele, kus muidu hüdroenergia projektideks puuduvad eeldused, nt mäed ja suured jõed. Looduslike kõrguste asemel kasutab Eesti pumpjaam sügavale maa alla rajatavate kambrite ja merepinna vahet.

Energiasalv Pakri kasutab CEF rahastust ehitusgeoloogiliste, keskkonnaalaste ja tehniliste uuringute rahastamiseks, mis on vajalikud 2022. aastal ehituse alustamiseks. Pumpjaam on planeeritud Paldiskisse ja alustab tööd 2029. aastal.

Energiasalv Pakri omanike ringis on Alexela ja Sunly grupiga seotud ettevõtted.

NB! Sunly asutaja Martin Kruus esineb 4. detsembril energiasektori suursündmusel Energia aastakonverents 2019. Lisainfo leiate siit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077