Autorid: Aivar Hundimägi, Kristjan Pruul • 7. oktoober 2019

Tööstur näeb Eesti firmadele suurt võimalust: "Mida me ootame, hakkame ennast liigutama!"

Estanci juht Mihkel Tammo näeb, et valitsuse otsus jätta riigieelarvest välja tööstusinvesteeringute toetuse mõjub sektorile üsna otseselt.
Foto: Raul Mee
Tööstusettevõtte Estanc juht Mihkel Tammo leiab, et kliimaneutraalsus annaks Eesti firmadele suure eelise, kui me jalad kõhu alt välja võtaksime. "Leiutajatel ja teadlastel on riiulid joonistest pungil ja tootmistehastes on masinad olemas, millega hakata asju ellu viima. Mida me ootame, hakkame ennast liigutama!"

Tammo juhitud ettevõte on endale pannud eesmärgi olla kliimaneutraalsuse protsessidega kaasas ning see on juba avanud neile äris põnevaid võimalusi. Ettevõte võtab kliima teemat nii tõsiselt, et neil on kontoris isegi vaibad, mis on tehtud ookeanimerest korjatud plastikust, rääkis Tammo Äripäeva raadiole antud intervjuus.

Olete Estancis pannud endale eesmärgi, et olla See mõjutab teid ja te näete endal võimalusi selles protsessis.

Jaa, absoluutselt. Kolm aastat tagasi, kui selle missiooni endale seadsime – uuendasime oma missiooni, et toetada maailma jätkusuutlikumaks muutmist valmistatavate seadmetega –, me saime aru, et tol ajal meie kliendid suurtest korporatsioonidest rääkisid nendest teemadest, aga nad veel ei teinud midagi. Me mõistsime, et see trend läheb sinna suunas igal juhul ja meil tasuks hakata mõtlema ja positsioneerima ennast ka.

Skeletoni juht Taavi Madiberk ütles hiljuti Äriplaani konverentsil, et kliimaneutraalsus ja kliimasoojenemise vastu võitlemine on sarnane võimalus, nagu oli interneti plahvatuslik kasv, aga sellest internetimaailmast jäi Euroopa justkui kõrvale – Ühendriikide ettevõtted on koore riisunud. Nüüd on kliimateema Euroopa ettevõtete võimalus. Kas siin on Eesti ettevõtetele ka näha, et võime kasvada?

Jaa, absoluutselt. Tervitused Taavile! Ma olen temaga täpselt sama meelt. Enne viimaseid valimisi, kui ma istusin Reformierakonna juhi Kaja Kallasega maha ja kolm tundi rääkisime, et kuule, miks te ei räägi piisavalt palju sellest? See on võimalus. Mitte e-Eesti, vaid rohe-Eesti – me oleme väiksed ja paindlikud, see on meie võimalus paista silma, sest maailm läheb sinna. Miks me ignoreerime seda?

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077