Autor: Tööstusuudised.ee • 4. oktoober 2019

Kaubanduskoda tunnustas Eesti konkurentsivõimelisimaid ettevõtteid

3. oktoobril tunnustas Eesti Kaubandus-Tööstuskoda Vabamu Okupatsioonide ja Vabaduse Muuseumis ettevõtteid, kes saavutasid parimad kohad konkurentsivõime edetabeli erinevates valdkondades. Tunnustatud ettevõtete hulgas on ka mitmeid tööstusettevõtteid.
A Le Coqi juht Tarmo Noop ja Eesti Panga president Madis Müller
Foto: Erlend Staub

Konkursil osales kokku 1857 Eesti ettevõtet, millest tunnustati kolmeteistkümne valdkonna parimaid. Auhindu andsid üle Toomas Luman, Madis Müller ja Sven Sester.

Arvestuse aluseks on ettevõtete kahe viimase aasta majandustegevuste näitajad: müügitulu, puhaskasum, tööjõukulu, omakapital, töötajate arv ning müügitulu. Andmete analüüsi ja edetabelite koostamisega tegeles Eesti Konjunktuuriinstituut, tehes koostööd Lausanne´i Juhtimise Arendamise Instituudiga.

„Ettevõtjatel on riigi ja ühiskonna heaolu kasvatamisel hindamatu roll ning tehtud pingutuste märkamine on tähtis, sest tunnustus mitte ainult ei motiveeri, vaid aitab edendada ettevõtluskultuuri ning hoogustab Eesti majandust," ütles Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.

Luman lisas, et tunnustust vajavad ka välisministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, mis on ettevõtjate abistamiseks palju ära teinud. “Aga alati saab ka paremini, välismajanduse jaoks on tähtis tugev võrgustik, mis toetab meie ettevõtjate püüdlusi. Võrgustiku arendamiseks tuleks välisministeeriumist kujundada välismajandusministeerium, mis hõlmaks endas kõiki riigipoolseid välisesindajaid. Nii saame aidata Eesti ettevõtteid veelgi kaugemale,” sõnas ta.

Ettevõtete konkurentsivõime edetabeli koostamise eesmärgiks on kaasa aidata Eesti ettevõtete konkurentsivõime tõusule ja koos sellega kogu Eesti majanduse kiiremale arengule. Edetabel toob esile kõige edukamad ettevõtted ja seab need eeskujuks teistele. Edetabel on heaks võimaluseks edukatele ettevõtetele enda tutvustamiseks avalikkusele ja selle kaudu oma konkurentsipositsiooni edasiseks kindlustamiseks. Eesti ettevõtete konkurentsivõime edetabeli ajalugu ulatub aastasse 2003, mil seda pingerida hakati koostama Eesti Kaubandus-Tööstuskoja initsiatiivil. Konkurentsivõime edetabel on osa Eesti suurimast ettevõtluskonkursist, mida üheskoos kolm organisatsiooni: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) ning Tööandjate Keskliit.

Konkurentsivõime edetabeli võitjad suurettevõtete ning mikro-, väike- ja keskmiste ettevõtete arvestuses kuulutatakse välja 11. oktoobril Põhjala vabrikus pidulikul auhinnagalal. Lisaks kuulutuatakse galal välja EASi ja Tööandjate Keskliidu konkursi „Ettevõtluse Auhind 2019“ parimaid ettevõtteid, ettevõtluse edendajad ning antakse üle Eesti Kaubandus-Tööstuskoja noore ettevõtja preemia.

Konkurentsivõimelisimad ettevõtted 2019 on tegevusvaldkonniti järgmised:

• Cleveron AS, konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte

• A. Le Coq AS, konkurentsivõimelisim toiduainetööstuse ettevõte

• Silberauto AS, konkurentsivõimelisim jaekaubandusettevõte

• CM Tallinn AS, konkurentsivõimelisim hulgikaubandusettevõte

• Novatours OÜ, konkurentsivõimelisim turismiettevõte

• Kapitel AS, konkurentsivõimelisim kinnisvaraettevõte

• Tallink Grupp AS, konkurentsivõimelisim transpordi- ja logistikaettevõte

• Energiapartner OÜ, konkurentsivõimelisim arhitektuuri- ja projekteerimisettevõte

• Merko Ehitus AS, konkurentsivõimelisim ehitusettevõte

• Telia Eesti AS, konkurentsivõimelisim side-, kommunikatsiooni- ja IT-ettevõte

• Tornator Eesti OÜ, konkurentsivõimelisim põllu- ja metsamajandusettevõte

• Swedbank AS, konkurentsivõimelisim finantsvahendusettevõte

• Ramirent Baltic AS, onkurentsivõimelisim teenindusettevõte

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077