Autor: Äripäev • 30. september 2019

Tööandjad kritiseerivad ministeeriumi plaani ja pakuvad oma lahenduse

Tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas leidis, et praegu siseministeeriumis plaanitavad välismaalaste seaduse muudatused võimendavad tööjõuturu probleeme.
Foto: LIIS TREIMANN
Tööandjate keskliit ja kaubandus-tööstuskoda soovitavad vabastada piirarvu alt usaldusväärse tööandja juures töötavad välismaalased.

Usaldusväärse tööandja võimalikud kriteeriumid on, et ettevõte on tegutsenud vähemalt ühe majandusaasta jooksul, tal ei ole maksuvõlgu, teda ei ole karistatud süütegude eest ettevõtluse alal, majandusaasta aruanded on esitatud tähtaegselt ning ettevõte vastab käibe ja töötajate arvu poolest mõistlikele miinimumnõuetele.

„Sarnane regulatsioon kehtib näiteks Leedus, kus muidu puuduvad elamisloa kvoodid ja kus tööandjate diferentseerimine aitab kaasa elamislubade vormistamise protsessi kiirendamisele,“ kommenteeris tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas. „Praegu siseministeeriumis plaanitavad välismaalaste seaduse muudatused liiguvad aga risti vastupidises suunas. Need ei aita leevendada Eesti majanduse arengut takistavat tööjõupuudust, vaid hoopis võimendavad olemasolevaid probleeme.“

Eelnõu kohaselt on 2020. aastal sisserände piirarv 1314, kuid ettevõtjad saavad ilma ministri soovituskirjata elamisluba taotleda ainult 647 töötajale. Samuti ei saa töötamiseks mõeldud elamislube taotleda suure tööjõupuudusega valdkonnad nagu ehitus ja teenindus.

Kõige suurem osa elamislube antakse välja kaaluka riikliku huvi korral, mille jaoks on vaja täita tavanõuded ja saada lisaks mõne ministri soovituskiri ning siseministeeriumi nõusolek. Selline lähenemine aga tekitab ettevõtlusorganisatsioonide hinnangul korruptsiooniohu ja ebavõrdse kohtlemise. Viimase neljal aastal ei ole väljastatud ühtegi elamisluba kaaluka riikliku huvi korral.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077