Autor: Kristel Härma • 19. september 2019

LHV-l jäi E-Profiili põhja minekust hiigelsumma saamata

Hiigelpankrotistuja E-Profiili vara müügist sai ainsa võlausaldajana raha kätte LHV. Kuna jagamisele läks vaid veerand miljonit eurot, tuli pangal siiski 12,7 miljonit eurot ehk tööstusele laenatud summast enamik korstnasse kirjutada.
Foto: Liis Treimann

Jaotusettepaneku järgi tasutakse LHV-le veerand miljonit eurot. Jaotamist alustatakse LHVst, kuna nende ees oli suur pantidega tagatud nõue. "Need, kes seal teises järgus on, neil jäi teoreetiline rõõm selles pankrotis osalemisest. Kahjuks see nii on,“ nentis E-Profiili pankrotihaldur Üllar Talviste.

Siiski ei piisa jaotamiseks minevast summast ka kuigi suures osas LHV ees oleva võla katmiseks. Pangal jääb saamata vähemalt 12,7 miljonit eurot. "See on tasumata võlaosa. Sellest ei saa midagi. See on ju pankroti olemus,“ selgitas Talviste.

Talviste sõnul ei ole kohtunik veel jaotusettepanekut kinnitanud, kuid vastuväiteid sellele ei esitatud. Seega ei näe Talviste, et kinnitamine toimumata jääks.

Pank on suure kahjuga arvestanud

LHV on E-Profiilist saamata jääva summaga eelarves varakult arvestanud. Panga teise kvartali aruandes seisab, et hinnanguliste laenukahjumite katteks oli moodustatud bilansis juuni lõpuks laenude allahindluse reserv 11,8 miljonit eurot, mis moodustab 1% laenuportfellist. "Hinnanguline laenukahjumite reserv moodustab 87,2% üle 90 päeva viivises olevast portfellist. Tähtaja ületanud laenude osakaalu tõus on seotud üksikute klientidega," seisab aruandes.

Pankrotivara polnud lihtne müüa

E-Profiili tervikvara omandas AKG Lootsi OÜ kaudu Kalle Kuusik, millest teenis E-Profiil üle 2 miljoni euro. Esmalt tuli aga tasuda menetluse ajal tekkinud kulud, mille jaoks LHV ka E-Profiili „laenusüste“ tegi. Laenusüstid said LHV-le tasutud.

Pärast menetluse käigus tekkinud kulude tasumist jäigi 2 miljoni ringis pankrotivara müügist saadud summast alles veerand miljonit, mis läheb kohtunikult kinnituse saades LHV-le.

Talviste selgitas, et vara müügist ei saadud suuremat summat, kuna seda polnud sugugi lihtne müüa. Nimelt tuli müüa ka igakuist kohustust. E-Profiili tootmishooned asusid kasutusõiguse alusel Tallinnas ja Paldiskis, kasutusõiguse tasu oli kokku ligi 100 000 eurot kuus.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077