Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 16. september 2019

Milliseid tööstuse fookusmesse leidub 2020. aastal

Üks parimaid võimalusi uute ekspordipartnerite leidmiseks on osalemine valdkondlikul messil. Süsteemselt ja oskuslikult kasutades on mess võimas vahend, kus saab väga lühikese aja jooksul luua kontakte potentsiaalsete partneritega üle kogu maailma.
Nordbygg 2020 on Põhja-Euroopa suurim ehitustööstusmess
Foto: EAS

EAS on korraldanud riiklikke ühisstende erinevatel messidel juba aastaid ning ühisstendide arv on järjepanu kasvanud. Kui kolm aastat tagasi võeti osa 14st rahvusvahelisest messist, siis mullu juba 22st. Oleme esindatud väga erinevates valdkondades, alates ehitusest, elektroonika- ning masinatööstusest kuni väikelaevade, toidu- ja IT-sektorini välja.

Eesti tööstussektori eksport toimub peamiselt meie naaberriikidesse. Kui tavaliselt räägitakse messide puhul eelkõige soovist leida uusi kliente, siis kindlasti ei saa alahinnata vajadust olla pildil ja näidata, et Eesti partnerid on endiselt olemas ja elujõulised. See tähendab, et tööstuse messidel nagu näiteks Elmia ja Alihankinta tehakse ka palju tööd oma olemasolevate klientidega. Kuna need on messid, kus kõik selle ala inimesed käivad, siis saab mõne päevaga väga paljude klientidega kohtuda. Järjepidevus on messide puhul kindlasti võtmesõna.

Kliendisuhetesse investeerimine on pikaajaline, kuid tulutoov protsess. Mitmed EASi poolt korraldatavad ühisstendid toimuvad iga aasta ja võib julgelt nentida, et pooled ettevõtted osalevad messidel järjepidevalt, juba kolmandat või neljandat aastat järjest. Üleüldiselt Eestit teatakse, meie kvaliteeti usaldatakse ja Eesti paindlikkust hinnatakse. Messistendil väljapanek annab suure edumaa – tooteid saab oma silmaga näha ja silmast silma kohtumine on alati meeldejäävam kui elektrooniline või telefoni teel toimuv suhtlus.

Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Triin Ploompuu sõnul on masina- ja metallitööstuse ettevõtete jaoks regulaarne sihtturgude messidel osalemine ja pildil olemine võtmetähtsusega turundus- ja müügitegevus. „Kasutan siinkohal võimalust, et tänada EASi, kes on läbi aegade väga professionaalselt Eesti ühisstende korraldanud – Alihankinta, Elmia jt. Ühisstendid on tuntud oma headuses ja aitavad turundada kogu Eestit ja meie koostöövõimekust business-to-business võtmes,“ rääkis Ploompuu ning lisas, et maailmas on väga palju otsustajaid, keda tuleb järjepidevalt veenda, et peale puhta looduse on Eestis ka väga võimekad ettevõtted, kellega ühisest ärist ja koostööst on ainult võita.

Aastal 2020 on EASi kalendris tööstuse valdkonnas viis erinevat messi:

• Nordbygg 2020 (aprill)

• Carrefour International Du Bois 2020 (mai)

• Alihankinta 2020 (september)

• Elmia Subcontractor 2020 (november)

• Electronica 2020 (november)

Nordbygg 2020 on Põhja-Euroopa suurim ehitustööstusmess, mis toimub Rootsis Stockholmis. See on kord kahe aasta jooksul toimuv rahvusvaheline mess, kus pakutakse lahendusi hoonete, kodude ja muude ehitiste jaoks. 2018. aastal osales messil üle 900 eksponendi 30 riigist ja üle 48 000 külastaja.

Osalema on oodatud nii erinevad ehituse ja ehitusmaterjalidega seotud ettevõtted, kui ka ehitusvaldkonnaga seotud tugiteenused (näiteks IKT lahendused).

Carrefour International Du Bois 2020 on puidutööstuse mess, mis toimub samuti iga kahe aasta tagant. Mess on unikaalne oma kontseptsiooni poolest – 100% puit. Messil esitlevad oma tooteid ca 550 eksponenti (35% väljastpoolt Prantsusmaad) ning külastajate arvuks on 10 000, rohkem kui 80-lt maalt.

Eksponentide profiil: puidust ehitusdetailide tootjad (27%), saematerjali tootjad (20%), puidukaubandus (16%), tarnijad ja teenuse pakkujad (10%), paneelide tootjad (9%), parketitootjad (7%) ning muud organisatsioonid ja press (11%).

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077