Autorid: Kaisa Gabral, Pille Ivask • 13. september 2019

Puidusektoris tuleb veel pankrotte

Rakvere firma ASi Virumaa Metsatööstus tegevjuht ja kaasomanik Rein Strauch mööblivabriikus.
Foto: Väinu Rozental
Mitme puidusektori ettevõtja sõnul pole seis enam nii roosiline kui kevadel – saneerimised, pankrotid, koondamised ja tüssata saamised muudavad uue kriisi ootuses vaevlevad ettevõtjad murelikuks.

Puidusektori ettevõtted on olnud Virumaa Metsatööstuse osaniku ja juhi Rein Strauchi sõnul ajakirjanduses ülepaisutatult nimetatud majanduse veduriks. „Ma ütlesin mõnda aega tagasi, et ajakirjandus liialdas sellega, et puitmajade ehitajad on Eesti majanduse vedur. Nad siis juba lonkasid, kui mitte kahte jalga, siis ühte kindlasti. Pidevad probleemid olid raha kättesaamisega. Ma ei tea, kas see oli meie meeste süü, et tehti praaki ja ei saadud kõike raha, või olid ostjad rafineeritud sulid,“ rääkis Strauch.

Strauchi sõnul puidusektori edulugu kärssab ja sektoris on osal ettevõtetel asi hapuks läinud. Ka tema enda ettevõttel on probleeme raha kättesaamisega. „On raskusi. Osa firmasid on väga rasked maksjad, kes 30 päeva asemel maksavad 120–160 päeva. Probleeme jätkub,“ rääkis Strauch ja jätkas: „Oli üks seltsimees siin Rakveres, kes pankroti korraldas ja raha ilmselt välja kantis. Sealt jäi saamata. Teine tänane aktuaalne on Ritsu, kes tegi miljoni külge. Paluti ka saneerimist. Saneerimine kestis neli kuud ja nüüd on kõik varad kanditud juba kaks korda vist. Mis edasi saab – eks peame hakkama kohtu kaudu asju ajama. See on ilmselt pahatahtlik tegevus...“ on Strauch mures.

Pankrotte tuleb veel

Strauch nentis, et raskem majandus meelitab välja suli moodi tegelased. „Kui ei maksta arveid 7-8 kuud... No meil on ka raske, vahel juhtub, et ei suuda maksta 30 päevaga, maksad siis 40 päevaga. Ikkagi saad kuidagi,“ on Strauch nõutu.

30aastase tippjuhi kogemusega Strauchi sõnul on õhus märgid majanduse ja ka puidusektori jahenemisest. „Kui Äripäevagi lugeda, et Rootsis ei toetata ajutiselt elamuehitust ja Norras on ka raskused. Väikesed arendajad tunduvad olevat pahatahtlikud. Tahetakse petta. Meie ehitajad pole lepinguid hästi läbi lugenud ja siis tekibki olukord, kus jääb 10–20% raha saamata. Ilmselge on see, et viimase paari-kolme kuuga on puidunõudlus Kesk-Euroopas vähenenud. Hindu surutakse alla,“ kirjeldas Strauch turul toimuvat.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077