Autor: Äripäev • 26. august 2019

Tööstus laenab ettevaatlikumalt

Rannapiiri arendus Pärnus. Kolm maja on valmis ja kasutusel, valmib neljas ehk viimane.
Foto: LVM Kinnisvara
Ettevõtete laenamises on jäme ots põllumajanduse ja kinnisvarasektori käes, tööstuse laenujääk jäi väiksemaks, võtab juuli numbrid kokku Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

Täna avaldatud pangandusstatistika kohaselt jätkus juulis nii ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude portfelli kui ka hoiuste tempokas kasv, kuigi muud majandusnäitajad viitavad pigem majanduskasvu aeglustumisele, teatas Eesti Pank. Uute laenude väljastamine on tänavu mõnevõrra pidurdunud, kuid juuli oli selles mõttes erandlik kuu.

Raudsaare teatel oli ettevõtete pangalaenude ja liisingute jääk juulis kokku üle 9,5 miljardi euro ehk veidi üle 6 protsendi suurem kui aasta eest. „See kasvutempo on varasemate kuude keskmisest natuke kiirem,“ nentis ta. Kui aasta alguses tekitasid laenukasvu energeetikasektori suured laenutehingud, siis viimastel kuudel kasvatasid oma laenukohustusi kõige rohkem põllumajandus- ja kinnisvarasektori ettevõtted, nentis Raudsaar. Tööstusettevõtetel, kelle kindlustunne on viimastel kuudel märgatavalt kahanenud, on laenude ja liisingute jääk aga vähenenud aastaga ligi 5 protsenti.

Majapidamiste ja ettevõtete hoiused kasvavad endiselt kiiresti – mõlema hoiuste maht on ligi kümnendiku võrra suurem kui aasta eest. Majapidamistel on hoiuseid kokku ligi 8 miljardit ja ettevõtetel ligi 7 miljardit eurot, teatas Raudsaar.

Eluasemelaenude jääk oli juulis ligi 7,8 miljardit eurot ehk 7 protsenti suurem kui aasta eest. Sellise tempoga on see kasvanud juba pea kaks aastat. Kuigi uusi eluasemelaenulepinguid on sel aastal sõlmitud 2 protsenti vähem kui aasta tagasi, on keskmine laenusumma kasvanud. Majapidamiste muude laenude ligi 10protsendilist kasvu veab autoliising.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077