Autor: Tööstusuudised.ee • 26. august 2019

LTH-Baas on palganud ligi 300 uut töötajat

Metallitööstus
Foto: Pixabay
Masina- ja metallitööstuses on viimase aasta jooksul enim tööjõudu värvanud laevaremondiga tegelev LTH-Baas, kus töötajate arv on aastaga kasvanud ligi 300 inimese võrra, selgub Äripäeva Infopanga koostatud masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportist.

Teise kvartali seisuga töötas LTH-Baasis kokku 694 inimest ehk 292 võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal, selgub raportist.

Raportis sisalduva töötajate arvu TOPi järgi töötas pakiroboteid tootvas Cleveronis teises kvartalis 220 inimest ehk 75 võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Metallitööstusettevõte Hanza Mechanics Tartu kasvatas töötajate arvu aastaga aga 64 inimese võrra 483ni.

Sektori suurimat palka maksab seadmete tootja Hekotek, kus keskmine töötasu ulatub 4190 euroni, mis on valdkonna keskmisest 163 protsenti kõrgem. 70 protsenti suuremat palka pakub skraberite tootja Estanc, kus keskmine töötasu ulatub 2730 euroni. Selle ettevõtte nõukoguga liitus hiljuti riigikogu nelja koosseisu kuulunud Kalle Palling.

Turul on palgaturistid

Konkurentsiraporti jaoks küsitletud ekspertide hinnangul jätkub palgasurve, samal ajal kui kasvab keerulise töö hulk ja vähenevad investeeringud –seega tuleb teha keerulisi ja kulukaid töid väiksema hulga inimeste ja investeeringutega.

Üks ekspert märgib raportis, et töötajaid on raske leida ja turul on liikumas palju n-ö palgaturiste, kes keskenduvad palganumbrile.

“Olukord tööjõuturul on endiselt väga keeruline, kandideerijaid jääb aina vähemaks, tööotsijad ootavad viimase hetkeni tööpakkujate parimat pakkumist ja alles siis teevad lõpliku otsuse,” kirjutab AQ Lasertooli tegevdirektor Rein Volt raporti eksperdikommentaaris. “On olnud ka juhuseid, kus oleme teinud tulevase töötajaga tööleasumise kokkuleppe ja siis on see ootamatult üles öeldud põhjusega, et ta sai mujalt parema pakkumise.”

Sektori juhid näevad tegevusala mõjutava riskina järgmise poole aasta jooksul samuti just tööturgu. Mõju avaldavad ka nõudluse nõrgenemine ja majanduslangus. Juhtide vaade järgmisele poolaastale on ekspertide arvamusest aga optimistlikum.

Suurim on endiselt BLRT

Masina- ja metallitööstuse koondkäive oli mullu 2,58 miljardit eurot. Koondkäive on sektoris kasvanud neli aastat järjest. Kui varem oli sektori müügitulu kasv umbes 2 protsenti, siis 2017. aastal ulatus see lausa 12 protsendini. Mullu oli kasv 9 protsenti.

Kuigi 2017. aasta oli sektorile parem, võib öelda, et ka 2018 oli hea. Müügitulu kõrval kasvas selles sektoris korralikult ka kasum.

Valdkonna suurim ettevõte on jätkuval BLRT Grupp, mille müügitulu ulatus mullu 428 miljoni euroni, kasvades 6 protsenti. Suurimad kasvajad sektoris olid mullu ka LTH-Baas, mille müügitulu kasvas 127 protsenti, Cleveron 32protsendise kasvuga ja naftasaaduste ja puisteainete töötlemise terminale ehitav Kohimo, mille müügimaht kasvas 165 protsenti.

Rein Volt märgib, et nagu kogu töötlev tööstus peab ka metalli- ja masinatööstus tegelema aktiivselt tootlikkuse tõstmisega. “Hinnad Eestis tõusevad kiiresti ja kui me aktiivselt efektiivsust ei suurenda, ei suuda me üsna pea teiste Ida-Euroopa riikidega konkurentsis püsida,” hoiatas ta.

Kvartaliraportite koostamist toetab KPMG märgib oma kommentaaris, et seal, kus võimalik, tuleks mõelda toodete mitmekesistamisele ja varieerimisele, uute lahenduste väljaarendamisele ning pikas perspektiivis tuleks vältida odavale tööjõule panustamist.

Telli konkurentsiraport!

Masina- ja metallitööstuse augustis ilmunud konkurentsiraport sisaldab:

valdkonna seisundi ülevaade, trendiraport, reitingud, ekspertide ja juhtide uuringu kokkuvõtted, suurima maksuvõlaga ettevõtete TOP koos kommentaaridega, käibe TOP, käibekasvu TOP, käibe kahanemise TOP, tööjõumuutuste TOP, valdkonna olulised ärisündmused jpm.

Koostaja: Äripäeva Infopank

Masina- ja metallitööstuse kvartaliraportit saate tellida SIIT.

Kogu kvartaliraportite valikuga saate tutvuda SIIN.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077