Autor: Logistikauudised.ee • 14. august 2019

Tööandjad kritiseerivad renditööjõu maksustamise plaani

Siseministeeriumis toimunud pressibriifingul tutvustasid siseminister Mart Helme ning kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus välismaalaste seaduses ja välismaalaste lühiajalise Eestis töötamise korras kavandatavaid muudatusi, mis tööandjate hinnangul on tehtud kiirustades ja võiksid olla mõjusad ka leebemal kujul.
Foto: Andras Kralla
Tööandjate keskliit kritiseerib mitteresidentidest renditööjõu maksustamise plaani, leides, et see on ilmselt valminud kiirustades ja vajab mõjuanalüüsi, kirjutab Äripäev.

"Tööturgu saab korrastada ka leebemate meetmetega ja õiguse parema rakendamisega – pole alust eeldada, et renditöötajad on Eesti majandusele kahjulikud või et nende pealt makse ei makstaks," seisab liidu pöödumises.

Rahandusministeeriumile saadetud seisukohas kirjutab liit, et välismaalaste registreerimine ja maksustamine peaks olema korrektne, et turul oleks aus konkurents. "Kuid küsitav on, kas välisriigist tulnud renditöötaja tulu maksustamine Eestis eelnõus kirjeldatud viisil on proportsionaalne, rahvusvahelise õigusega kooskõlas, kuidas toimuks infovahetus ja kas pöördmaksustamine toetab Eesti konkurentsivõimet.”

Liidu hinnangul võivad renditööjõu maksukohustuse ja tõendamiskoormuse kasutajaettevõttele panemise negatiivsed tagajärjed olla tuntavamad kui positiivne mõju. "Tööandjad näevad pöördmaksustamises ohtu Eesti konkurentsivõimele ja ettevõtluskeskkonnale," seisab teates.

Liidu hinnangul ei tähenda see, et mitteresidendist renditöötajat praegu esimesest päevast alates Eestis ei maksustata, et maksud on üldse maksmata või et renditöötajad oleksid Eesti majandusele kahjulikud.

"Tegelikult toodetakse nende abiga ka Eestis lisandväärtust, makstakse kohalikele töötajatele palka ja riigile makse. Mujal maailmas seetõttu pigem soodustatakse välistööjõudu ja tööjõu renti töösuhete paindlikkuse ning ühiskonna heaolu kasvatamiseks. Kui maksurežiim renditööjõu kaasamist takistama hakkab, pidurdab see ka Eesti majanduse konkurentsivõimet, kuna kohalikku vaba tööjõudu napib. Eelnõust puudub majandusliku mõju analüüs täielikult."

TULEKUL

Veebiseminar: Renditööjõud välismaalt – Eesti majanduse päästja?

Veebiseminar toimub 26. septembril kell 10:00-11:30 internetis Äripäeva veebiseminaride keskkonnas. Enne veebiseminari saadetakse registreerunud kasutajatele infomeil lingiga, mille kaudu pääseb enne seminari algust veebiseminari keskkonda. Veebiseminari viib läbi Hansavest tegevjuht Jüri Kulbin.

Veebiseminaril tuleb juttu:

- renditööjõu turust üldiselt Eestis ja Euroopas;

- tööjõu toomisest ja kitsaskohtadest;

- tööliste otse toomise ja renditööjõu kasutamise vahedest;

Lisaks vastab esineja Jüri Kulbin heameelega osalejate küsimustele.

Veebiseminarile saab registreerida SIIN!

Ka on liidu meelest küsitav, kas meede on sisuliselt proportsionaalne - kui eelnõu eesmärk on tööturu korrastamine ja vastavusse viimine kehtivale regulatsioonile, saab seda teha ka leebemate meetmete ja õiguse parema rakendamisega.

"Hea näide on lühiajalise töötamise lihtsustamine eelmisel aastal, mispeale Eestis töötamise registreerimine ehk ametlikult lühiajaliselt töötamine kasvas hüppeliselt. Muu hulgas registreeriti 3249 renditöötajat. Pigem tuleks riigil nüüd registreid ühtlustada ja järelevalvet tõhustada, et oleks arusaadav, mis tööturul toimub."

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077