Autor: Birjo Must • 12. august 2019

Tiigrihüpe tööstuses annaks tohutu kasumihüppe

Prototroni esindaja Jana Pavlenkova, Swedbanki tööstusosakonna juhataja Raul Kirsimäe, Eziil projektijuht Siim Sirel ja TalTechi tootmistehnika professor Tauno Otto leidsid, et digipööre tööstuses on väga vajalik.
Autor: Äripäev
Digipööre Eesti tööstuses on vältimatu ja annaks suure kasumi, kuid tee selleni on pikk, rääkisid insenerialade spetsialistid Arvamusfestivali arutelus „Tiigrihüpe Eesti tööstuses“.

„Kombineerides tehnoloogiat IT-lahendustega on võimalik Eesti tööstuses tõsta tootlikkust kaks korda. Tööstus on aga suurim tööandja Eestis ja üle 70% ekspordirahast tuleb tööstuse kaudu. Kui me suudaks tootlikkust kahekordistada, milline mõju oleks selles Eestile?“ rääkis Swedbanki tööstusosakonna juhataja Raul Kirsimäe, lisades, et just IT-l on siin suur roll.

Kirsimäe sõnul on ettevõtted aga digipöörde tegemises väga erineva koha peal. „Saabunud on murranguline hetk ja aina rohkem on vaja luua uusi tehnoloogiaid,“ märkis Kirsimäe.

Energia kulub vale asja peale

Tootmistarkvara pakkuva ettevõte Eziil projektijuht Siim Sireli sõnul on Eesti tööstus praegu jagunenud kaheks – ühed on innovaatilised ja eesrindlikud ettevõtted, samas kui teised teevad nii nagu nad alati on teinud.

„Kõik ettevõtted liigutavad ka praegu andmeid. Kõigil on meeletud Exceli tabelid – kolm, neli, viis tükki. Andmed kopeeritakse ühest tabelist teise. Mõni päev tootmisjuht alumisele korrusele tootmisse ei jõuagi, vaid päev otsa liigutab Excelites andmeid,“ iseloomustas Sirel sagedast probleemi Eesti tööstusfirmades.

Sirel lükkas ümber arvamuse, et automatiseerimine ja digitaliseerimine väikeste firmade jaoks võimatu unistus. „On olemas lahendusi ka väiksematele firmadele ehk soodsamaid tooteid,“ märkis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077