Autor: Äripäev • 1. juuli 2019

Skandaalse juustukuninga äri kasvas

Estoveri tehas Rannus.
Foto: Veiko Tõkman
Aastaid tagasi suurte skandaalidega silma paistnud ja vahepeal isegi tagaotsitavaks kuulutatud Ago Teder ja tema äripartner Ago Enok hoiavad Estoveri Piimatööstuse käivet kasvamas, samas tegevuskasumi rentaablus mullu kannatas.

Lõppenud aasta eest ei võtnud omanikud ettevõttest dividendi, kuid eelnenud aastal maksti dividendi 1,5 miljonit eurot.

Ago Teder oli eelmisel aastal Rikaste TOPis 152. kohal 21,8 miljoni euroga. Tema vara kasvas aasta varasemaga võrreldes 14%.

Estover Piimatööstus OÜ müügitulu oli eelmisel aastal 29,78 miljonit eurot, aasta varem pisut vähem ehk 27,63 miljonit eurot. Lisaks Eesti turule müüdi mullu kaupu Itaalia, Poola, Saksamaa ja Leedu turgudele.

Eelmisel aastal oli ettevõtte kasum 0,9 miljonit eurot, aasta varem 0,4 miljonit eurot. Tegevuskasum aga oli eelmisel aastal 29,78 miljoni eurose käibe juures 0,15 miljonit eurot ning tegevuskasumi rentaablus oli 0,50%. Aasta varem oli tegevuskasum 0,53 miljonit eurot, seega on aastane muutus rentaabluses -73,81 protsendipunkti.

Eelmise aasta majandustulemusi hindavad ettevõtte omanikud heaks. "Suutsime tagada äritegevuse stabiilsuse. Konkurents piimatoodete turul on tihe ning hinnad äärmiselt volatiilsed. Möödunud aastat iseloomustas nii toorpiima kui ka toodete hindade tõus. Konkurentsis püsimiseks oli määrava tähtsusega ettevõtte tootmisvõimsuste efektiivsem planeerimine ning paindlik ja operatiivne hinnakujunduspoliitika ning tootmisressursside efektiivne kasutamine, muu hulgas ka energiasäästu meetmete aktiivne rakendamine," seisab Äripäeva Infopanka laekunud majandusaasta aruandes.

Omanikud samad isikud, aga väikeste vangerdustega

Estover Piimatööstuse omanikud olid 2017. aasta seisuga Ago Tederile kuuluv United Estover Group OÜ (90%) ja AE Group OÜ (10%), mis kuulub Ago Enokile.

Eelmise aasta aprilli lõpus aga emiteeriti ettevõtte üks osa nimiväärtusega 610 eurot, mille omanikuks sai TE Alusvara OÜ, mis kuulub mõlemale ettevõtjale (Ago Enoki osamaks 415 eurot, Ago Tederil 2085 eurot).

Eelmise aasta lõpuga on seega Estover Piimatööstuse omanikud United Estover Group OÜ (82,16%), AE Group OÜ (9,13%) ja TE Alusvara OÜ (8,71%).

Ettevõte teeb koostööd mitmete kõrg- ja kutseõppeasutustega, pakkudes praktikavõimalusi. Selle taga on eesmärk suurendada noorte huvi ettevõtte tegevusala vastu, mis peaks tulevikus leevendama heade spetsialistide puudust tööjõuturul. "Oleme teinud koostööd töötukassaga ja pakkunud tööpraktika võimalust. Samuti oleme panustanud Eestisse kolmandatest riikidest saabunud inimeste tööhõivesse ja pakkunud neile tööd ettevõttes," kirjutavad ettevõtte juhid aruandes.

Ettevõtte töötajate keskmine arv eelmisel aastal oli 163, aasta varem 166. Töötasude kogusumma koos kaasnevate maksude ja maksetega oli 2,91 miljonit eurot, aasta varem 2,74 miljonit eurot. Ettevõtte juhid Ago Enok ja Ago Teder töötavad töölepingu alusel ja neile eraldi juhatuse liikme tasusid ei makstud.

Estover Piimatööstus OÜ põhitegevus on piimatoodete, põhiliselt juustu, või ja kohupiima tootmine. Lisaks osutatakse toiduainete pakkimisteenuseid.

Kes ta on: skandaalne juustukuningas Ago Teder

Kõige karmim Ago Tederit puudutanud kohtuasi on seotud aga käibe- ja tulumaksupettusega. Maksuamet süüdistuse kohaselt jäi riigil aastatel 1997-2001 saamata kokku üle 12 miljoni krooni. Fotol Ago Enok, Ago Teder ja Marian Vahur.
Foto: Indrek Susi

2009. aastal kirjutas Äripäev, kuidas on jõudnud skandaalne juustukuningas Ago Teder Eesti rikkamate inimeste sekka. Ka viimases Rikaste TOPis oli ta 152. kohal 21,8 miljoni euroga.

Kümme aastat tagasi kirjutasime, et Ago Tederi peamine varaallikas on juust ja kohupiim, mida ostetakse ka majanduslanguse ajal. Tõenäoliselt küll vähem kui aasta tagasi ja ka madalama hinnaga kui aasta tagasi. Madal hind on aga olnud just Tederi trump ja aidanud tal rikaste seas ülespoole rühkida. See on olnud ka põhjus, miks Tederit teiste juustutöösturite hulgas ei sallita.

LOE LISAKS:

Hannes Prits: sõltume maailmaturu hindadest

Estover investeeris Selja laudakompleksi

Estoveri Eesti juust täispiimast – enamostetud uudistoode möödunud aastal

Ebaausate võtete kasutamine, konkurentide kaubamärkide jäljendamine ning imporditava juustu kohaliku toodangu pähe müümine on olnud süüdistused, miks teised juustutootjad ja ka Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ei soovinud aastaid teha mingit koostööd Tederiga. Tema tegevust iseloomustades on öeldud, et Tederi müügistrateegia tugines tarbijate petmisele.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077