Autor: Kristjan Pruul • 14. juuni 2019

Kirjanen: Eesti Energia toetamine sulgeb tööstuste uksed

"Ise tekitavad segaduse ja siis maksumaksja peab selle kinni maksma,“ ütles Raul Kirjanen.
Foto: Liis Treimann
Eesti Energia toetamine maksumaksja rahast tähendab kas raiemahtude kasvu või ettevõtete sulgemist, hoiatas pelleti suurtootja Graanul Investi juht Raul Kirjanen.

„Madalakvaliteediline puidumass on Eestis tööstus- ja kaugküttesektoris kõik juba kasutusel. Kui Eesti Energia hakkab seda elektrijaamades kasutama, siis tähendab see, et kas võetakse kellegi käest see ära ja mõni ettevõte paneb uksed kinni. Või tuleb hakata rohkem metsa lõikama. Väga palju rohkem variante ei ole,“ ütles Raul Kirjanen.

Mõju on Kirjaneni sõnul ennekõike piirkondlik, Püssi puitplaaditehas, Estonian Celli tehas, Graanul Investi Ebavere pelletitehas loetles ta lähimaid ettevõtteid, millele see mõju võiks avaldada. „Ja mis saab siis, kui mõni tootmine kinni läheb ja riigil kaob lõpuks isu Eesti Energiale peale maksta? Eesti Energias biomassi kasutamine 2012. aastal mõjus turule väga karmilt nii siis, kui see algas, kui siis, kui see lõppes,“ hoiatas ta.

Millist mõju valitsuse otsus Eesti Energiale puidu kasutamise eest taastuvenergia toetust maksta võiks avaldada konkreetselt Kirjaneni enda pelletitehasele Ebaveres, on tema sõnul vara öelda. „Me ei tea veel mahtusid, seda kui palju ja kes maksab, lahendamata on riigiabi küsimus. Natuke jääb mulje, et praegu on valitsuse teates veel propagandat sees, nagu neil oleks Ida-Virumaa küsimustele lahendus olemas. Aga tegelikult on probleemid nüansirohkemad,“ ütles ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077