Autor: Linda Eensaar • 12. juuni 2019

Ühe krooniga müüdud ettevõtte käive kerkib kümnete miljoniteni

ASi Salutaguse Pärmitehas juhatuse liige Tiina Valk ütleb, et üks suuremaid eesmärke ja investeeringuid lähitulevikus on pärmitehase toodangu pakendamise automatiseerimine.
Foto: Andras Kralla/Äripaev
Eestis on ettevõte, mida pole alates asutamisest 160 aastat tagasi mitte kordagi kinni pandud, mille müügitulu ületas 2016. aastal 30 miljoni piiri ja tõuseb siiani stabiilselt miljonite kaupa. Samas on tegemist tehasega, mille toodangust jõuab Eesti turule vaid veidi üle ühe protsendi.

Selles tehases aga läbinisti hallitab: Salutaguse pärmitehases toodetakse aktiivset pärmi toidu- ja joogitööstusele, kuiva pärmi toidulisanditeks ja ravimiteks ning hallitusseeni taimekaitsevahenditeks. Lisaks kasutatakse sellest toodangust tulnud jääkprodukti mahepõldudele mullaparanduseks ja väetamiseks.

Äri on tulus. Kui Salutaguse pärmitehase müügitulu võrrelda suurte Eesti toiduettevõtetega, siis möödub see neist miljonitega. Viimase aasta müügikäive oli Salutaguse pärmitehasel veidi üle 36 miljoni euro, mis on küll mõnisada tuhat vähem kui eelneval aastal, kuid näiteks jäätisetootja Balbiino käibest on see pea 8 miljonit rohkem. Salvestiga võrreldes on pärmitehase käive aga poole suurem. Võrrelda saabki neid suurte toiduettevõtetega, kuna Eestis teisi pärmitehaseid Salutagusele konkurendiks ei ole.

Üks kroon ja esimene sisenemine Euroopasse

Kuigi Salutaguse tehas on järjepidevalt 1860. aastast Eestis tegutsenud ning kõikide riiki valitsenud režiimide puhul elus püsinud, siis 1994. aastast kuulub see Raplamaal asuv tehas Hispaania päritolu firmale Lallemand. “Eesti riik lubas selle tehase müüa 1990ndatel ühe krooniga ning sisuliselt tingimusteta: peaasi, et mõned töökohad säiliksid ning uus omanik investeeriks,” meenutas pärmitehase juhatuse liige Tiina Valk. Ta lisas, et enne müümist oligi tehas väga halvas seisus ning lagunemas, nii et esimest korda ajaloos ähvardas sulgemine.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077