Autor: Allan Rajavee • 14. mai 2019

Eesti Gaas siseneb uue nime all Soome gaasiturule

Eesti Gaasi juhid (alates vasakult) Ants Noot, Ain Hanschmidt, ja Kalev Reiljan usuvad, et ettevõte suudab Baltimaade ja Soome turu gaasinõudlusest täita vähemalt kuuendiku
Foto: Liis Treimann
Eesti Gaas esitles Lätis, Leedus ja Soomes kasutusele võetavat uut brändi Elenger, millega proovib Infortari omanduses olev energiaettevõte müüa kolme aasta pärast Põhja-Balti turul ligikaudu miljard kuupmeetrit gaasi.

„Kui Tallink teenib rahavoogusid põhiliselt suvel, siis Eesti Gaas põhiliselt talvel,“ kirjeldas Infortari üks omanikke Ain Hanschmidt naljatledes ettevõtte teenimisvõimalusi. Kuigi Tallinki tulemused pole nii roosilised, siis Hanschmidt märkis, et Eesti Gaasi teenuste arendamisel ei arvestata Tallinki võimaliku käibe langusega.

„Sisenesime energiasektorisse, kuna see on kiiresti arenev ja huvitav valdkond,“ märkis Hanschmidt. Infortari omanik lisas, et teda üllatas, millise kompetentsiga on Eesti Gaasi töötajad. „Vaadake kas või, kuidas meie eksperdid aitasid käima Viiburi lähistel Võssotski Novatechi LNG-tehase,“ ütles Hanschmidt.

Selline kompetents on andnud Eesti Gaasi juhtidele ja omanikele julguse haarata suurem tükk üsna pea muutuva turuolukorra tõttu. Järgmise aasta alul avaneb Soome gaasiturg, kus kogunõudlus on 2,2 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kui siia liita juurde Baltimaade turu nõudlus, peavad kohalikud gaasipakkujad tarnima nii eraklientidele kui ka tööstusettevõtetele kokku 6 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Soome ja Baltimaade kogunõudlusest soovib Eesti Gaas täita kuuendiku ehk miljard kuupmeetrit. Senise kogemuse ja efektiivsuse baasil seatud eesmärgi soovib Eesti Gaas täita järgmise kolme aasta jooksul.

Kuigi Eesti Gaas on siinsetele klientidele tuttav bränd, tundis ettevõte, et välisturgudele sisenemiseks on vaja luua uus kaubamärk – Elenger. Seejuures jätab Infortar Eestis kasutusele Eesti Gaasi brändi, kuid Elenger hakkab turuosa püüdma Soomes, Lätis ja Leedus. Eesti Gaasi juhatuse esimehe Ants Noodi sõnul on ettevõtte pikaajaline visioon olla Läänemere maade juhtiv puhta energia pakkuja.

Noodi väitel on viimase kolme aasta jooksul, mil Infortar on Eesti Gaasi omanud, tehtud selle jaoks palju tööd. „Suudame pakkuda klientidele täielikku teenust nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt,“ kinnitas Noot.

See tähendab, et „horisontaalselt“ suudab Eesti Gaas tarnida klientidele nii maagaasi, biogaasi kui ka veeldatud maagaasi ehk LNGd. Samuti on Eesti Gaasi energiapaketis päikeseenergia. „Vertikaalselt“ suudab Eesti Gaas pakkuda Noodi sõnul täielikku teenuse ahelat – tootmisest, tarnimisest kuni lõppteenuse pakkumiseni.

Just viimase puhul on Eesti Gaas teinud palju tööd. Eestit ja Soomet ühendavat gaasiühendust Balticconnector ehitab just Eesti Gaasi tütarfirma EG Ehitus.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077