Autor: Kristjan Pruul • 7. mai 2019

Lasertooli omanik ostab Eestis trafotööstuse

AQ Lasertool.
Foto: Julia-Maria Linna
Eesti metallitööstuse AQ Lasertool Rootsi emafirma on tegemas uut suurostu, mille käigus omandatakse ka Eesti suur elektriseadmete tootja Trafotek.

Täpsemalt ostab Stockholmi börsil noteeritud ja 500 miljonise aastakäibega AQ Group Soomes ühe valdusfirma, millele kuulub omakorda elektriseadmete kontsern Trafotek Oy tütarfirmadega Eestis, Hiinas, Brasiilias ja USAs. Ostuhind on 28 miljonit eurot, teatas AQ börsile.

"Trafotekil on tegutsenud pikka aega, töötanud koos väga nõudlike tööstuspartneritega ning ettevõtte profiil sobib väga hästi AQ ettevõtete portfelli. Kahe ettevõtte liitumisel tekib tugev tehnoloogia ja tootmise kontsern, mis on laienenud kõigisse suurematesse maailma piirkondadesse," ütles AQ Groupi juht Anders Carlsson.

Ka Eesti tegevus pole väike, 2017. aastal teenis Trafotek AS 31 miljoni eurose käibe pealt üle poole miljoni euro kasumit.

"Trafoteki grupi omandamise järgselt soovib AQ Group integreerida Trafoteki induktiivkomponentide ärisuunaga, et leida kulude ja ostude pealt sünergiat," seisab konkurentsiametile saadetud teatest.

AQ Group tegeleb mitmes valdkonnas, mehaanilisest metallitöötlemisest juhtmestike ja induktiivkomponentide tootmiseni välja. Ka trafode ja elektrigeneraatorite tootmine on kontsernis olemas, tootmine asub Bulgaarias. Nüüd lisandub sellele konkurentsiameti loa korral ka tootmine Eestis ja Soomes.

Pole esimene ost piirkonnas

2014. aastal ostis AQ Group Eestis Sertec Engineering Estonia, möödunud aastal ostis AQ Group Soomes ja Eestis metalli töötleva Mecanova. Siis ütles AQ Groupi tegevjuht Claes Mellgren, sooviti laiendada kliendibaasi ja tõhustada sünergiat Pärnu tehasega. "Mecanova ostmisega oleme sisenenud ka Soome turule, kus me varem tegevad ei olnud,“ märkis ta.

Mecanova Eesti tootmine läkski AQ Lasertoolile, kaks ettevõtet ühendati mullu septembris. Mecanova OÜ tegeles peamiselt lehtmetallist komponentide tootmisega elektri- ja aparaaditööstusele, tehases töötas ligikaudu 30 töötajat ning tootmispinda oli 6000 ruutmeetrit.

Ühinemisele järgnenud ümberkorralduste käigus koliti alumiiniumtoodetele ja raudteetööstusele spetsialiseerunud osakond Lemmetsa külas paiknevast tehasest Pärnu linnas asuvasse tootmishoonesse, märgitakse AQ Lasertooli majandusaasta aruandes.

"Nõudluse kasv ja ettevõttesisesed ümberkorraldused põhjustasid tarnete hilinemisi ja palju planeerimata lisakulusid renditööjõu ja ületundide näol," tõdetakse aruandes. Lõpuks kasvas käive möödunud aastal 8 protsenti, kuid kasum kahanes 55%.

Kasumi vähenemise olulisemad põhjused olid kolimisega seotud ühekordsed kulud, Rootsi krooni vahetuskursi ebasoodne muutus euro suhtes ja pikaaegse koostööpartneri, samasse kontserni kuuluva AQ Segerström & Svensson AB pankrot, selgitatakse aruandes.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077