Autor: Jaanus Vogelberg • 10. aprill 2019

Helme tahaks renditööjõudu täiendavalt maksustada

Tulevane rahandusminister Martin Helme ja tulevane siseminister Mart Helme valimisõhtul.
Foto: Tanel Meos
Rahandusministri kandidaat Martin Helme tahab leida viise legaalse renditööjõu täiendavaks maksustamiseks, siseministri kandidaat Mart Helme aga tahab võidelda illegaalse tööjõu vastu. Kui ühe plaani suhtes on skeptiline rahandusministeerium, siis teise töö on minister Andres Anvelt juba ära teinud, leidis ettevõtja.

Martin Helme ütles Äripäeva raadios, et renditööjõuga on Eestis väga palju probleeme ja see on üks immigratsiooni liike. Tema sõnul on võimalusi, kuidas muuta renditööjõu kasutamist Eestis kas kallimaks või keerulisemaks. Selleks on võimalik kehtestada näiteks mingid lõivud või maksud või teha tihedamaid kontrolle, rääkis Helme.

Helme sõnul on vale rääkida, nagu oleks Eestis ranged piirangud tööjõu sissetoomisele – vastupidi, seda saab teha põhimõtteliselt piiramatult, leidis ta. "Ja sellel on väga negatiivsed tagajärjed. See hoiab madalal meie palgataset ning innovatsiooni ja tootlikkuse kasvu ehk lühidalt hoiab madalal meie jõukuse kasvu või veelgi täpsemalt öeldes – koondab jõukuse kasvu väikesele ringile suurettevõtjatele laiema ringi ühiskonna ja töötajaskonna arvel. Meil on täpselt vastupidine eesmärk – arvame, et jõukuse kasv peaks jõudma ka tavalise inimeseni," rääkis Helme.

Probleem hakkab juba olematuks muutuma

Renditööjõufirma Hansavest Rental OÜ omanik Janek Sirgi hinnangul ei ole seadusliku võõrtööjõu vastu võitlemisel perspektiivi. "Justkui ukrainlane on paha. Tegelikult räägitakse ukrainlasest, kes on siin ebaseaduslikult. Aga need, kes on seaduslikud - mis neil siis viga on? Kui me hakkame võitlema üldse ukrainlaste vastu, siis läbi varimajanduse nad kuidagi ikka tulevad. See ju loob seda turgu," leidis ta.

Sirgi sõnul on võõrtööliste registreerimine viimastel aastatel palju lihtsamaks muutunud. "Kui vaatame, mis oli 3-4 aastat tagasi, siis see oli täiesti kosmos, kuidas tuli pabereid teha. See ei olnud reaalne tavainimesele, kellel polnud juristi kaasas või sellist kogemust. Täna on nii lihtne juba – iga ettevõte võib uksest sisse minna, soovitud tööline näpus, kohapeal dokumendid ära registreerida ja juba tööle minna," märkis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077