Autor: Pille Ivask • 1. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScani kohtuasi kui kuum kartul

Teet Soorm
Foto: Mihkel Maripuu
HKScani kriminaalasja prokuröril Stella Veberil oli Äripäeva andmeil süüdistus kohtule esitamiseks valmis, kuid riigi peaprokurör Lavly Perling otsustas selle süüasja Veberilt ära võtta ning kohtule esitamisega oodata.

Anonüümse allika sõnul võib viivituse põhjus peituda riigikogu valimistes ja selles, et selle aasta sügisel saab täis Perlingi ametiaeg. Riigi peaprokuröri nimetab viieks aastaks ametisse valitsus justiitsministri ettepanekul, olles ära kuulanud riigikogu õiguskomisjoni arvamuse. Uue peaprokuröri väljavalimine on uue valitsuse üks olulisi personaliotsuseid.

Prokuratuurist kinnitati, et on alusetu spekuleerida, justkui oleks selle kriminaalasja veebruaris kohtusse mitte jõudmine seotud valimistega. „See läheb kohtusse niipea, kui menetlust juhtiv prokurör on jõudnud materjalidega tutvuda,“ lausus Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Saskia Kask.

Lavly Perling ütles uuesti kandideerimise kohta, et hetkel keskendub ta riigi peaprokurörina praeguse ametiaja kohustuste täitmisele.

Prokuratuuri väitel on prokuröri vahetamise põhjus see, et uurimist juhtinud Stella Veber teatas veebruari alguses, et lahkub ametikohalt. Eesti advokatuuri veebisaidi kohaselt on Veber advokatuuri liige alates 19. märtsist ning ta asub tööle advokaadibüroos Tehver & Partnerid.

Veberi advokaadina tööle asumise ajastus oli prokuratuuri jaoks üllatus, ütles Kask.

Veberi lahkumisest kirjutas 13. veebruaril ka Eesti Ekspress. 18 aastat prokurörina töötanud Veber tunnistas väljaandele, et käes on aeg proovida uusi väljakutseid. „Kohtus võistlemine mulle väga meeldib. Loodan, et saan seda teha ka edaspidi, kuigi teisel poolel,“ ütles Veber väljaandele.

Äripäevale saabunud info kohaselt oli HKScani süüdistusakt Veberil kohtule esitamiseks juba valmis. Siis aga otsustanud prokuratuur järsku, et see jäetakse kohtule esitamata. Prokuratuur süüasja valmisolekut ei kinnita. Kask ütles, et „süüdistusakti koostamine antud kriminaalasjas on lõpusirgel.“

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077