Autor: Äripäev • 27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued omanikud sulgevad Pärnus saeveski

Saetööstus
Foto: Raul Mee
Möödunud aastal Islandi Norvik Timberi ostu teel kahe saeveskiga Laesti saetööstuse omandanud Bergs Timber paneb ühe veski kinni, töö kaotab 50 töötajat.

Laestil on Pärnus kaks saeveskit, Savi ja Sauga, kust tuleb aastas 110 000 tihumeetrit saematerjali. Bergs Timber on otsustanud Savi saeveski kinni panna, selle 70 töötajast 20 inimesele lubavad rootslased tööd teises veskis.

Sauga saeveskisse investeeritakse samal ajal 10 miljonit Rootsi krooni (ligikaudu miljon eurot), mille tagajärjel tõuseb sealne tootmisvõimekus 95 000 tihumeetrini aastas. Muutused viiakse lõpule selle aasta sügiseks või talveks, teatas Bergs Timber börsile.

Bergs Timber sulgeb ka ühe saeveski Rootsis Broakullas, kahe sulgemise tagajärjel loodetakse saavutada 20–25 miljoni Rootsi krooni suurune kokkuhoid.

Bergs Timber omandas Norvik Timberi Läti, Eesti ja Suurbritannia tootmise möödunud aasta kevadel, lisaks Laestile läks rootslaste valdusse ka EWP AS. Siis lootis Laesti juht Olav Tang, et rahvusvahelise suurettevõtte osana ollakse tugevamad ja elujõulisemad.

„Saame hõlpsamini siseneda suurkontsernide ostusüsteemidesse ja pääseda turgudele, kus seni veel pole tegutsenud. Samuti võimaldab kuulumine suurde börsiettevõttesse meil veelgi enam kasutada rahvusvahelist kogemust ja tarkust, et Laestit arendada,“ ütles ta toona.

Laesti käive oli 2017. aastal 23 miljonit eurot, ärikasumit teeniti 163 000 eurot.

Bergs Timberi maksujärgne kasum oli möödunud aastal 188 miljonit Rootsi krooni. Kavandatav dividend on 0,1 Rootsi krooni aktsia kohta ehk 34 miljonit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077