4. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilse töökoha tarkvara aitab tootmisfirmal kiiremini tänapäeva jõuda

Mobiilse töökoha tarkvara aitab tootmisfirmal kiiremini tänapäeva jõuda.
Foto: Mobi Lab OÜ
Kuigi paljud tootmisettevõtted on viinud oma äri protsesside jälgimise ERP-infosüsteemidesse, haigutab siiski veel suur tühimik kahe äärmuse – täielikult automatiseeritud robotite maailma ja tänaste tootmisfirmade igapäevategevuste vahel. Mobi Lab aitab tööstusettevõtetel luua just neile edu toovad digilahendused.

Mobi Lab OÜ põhitegevuseks on mobiilsete lahenduste kasutuskogemuse disainimine ja arendamine. 2018. aastal pälvis Mobi Lab ühena 50st maailma ettevõttest Google Certificated Agency tiitli ja alustas kasutaja uuringu projekti maailma ühe suurima ettevõttega. „Loodame jätkuvalt olla Euroopa parim meeskond mobiilse kasutuskogemuse disaini ja arenduse valdkonnas,“ on Mobi Labi juht Veiko Raime uhke.

Igipõlised probleemid mobiilsete töökohtadega

„Kui tootmisfirmade kontorites on töökohad muutunud ja enamik juhtimist digitaliseeritud ning Industry 4.0 kõige enam kasutatud sõna, siis on seis mobiilsete töökohtadega veel väga kehv. Kasvava tööjõupuuduse olukorras on tootmisfirmadele mõistlik sellele kohe väga suurt tähelepanu pöörata,“ Raime.

Igas tootmises on hulk töökohti, mis ei ole seotud ainult ühe füüsilise asukohaga. Kõige tüüpilisemad on laotöötajad, kes komplekteerivad tootmiseks vajalikke sisendmaterjale või väljuvat valmistoodangut. Kuigi enamasti tootmisfirmade juhid juba aimavad, et just need töökohad võtavad lähitulevikus üle robotid, siis on selles suunas tegutsetud minimaalselt,“ märgib Raime.

Mis iseloomustab tänaseid töökohti, mis võiksid saada kohe mobiilseks?

Sõltuvus ühe-kahest võtmeinimesest, kelle peas on aastate jooksul tekkinud teadmine, kus mis toode asub.Suur tööjõuvoolavus ja seetõttu kõrged ning tihti varjatud koolituskulud.Suur inimvigade ja varguste risk ning samas väga kallis vigade parandus – näiteks vale toote saatmisel maailma teise otsa.Halb tööprotsessi ja inimese jälgitavus tulenevalt töökoha mobiilsusest.Ebaefektiivsest logistikast tulenev energia ja ajakulu.Vastumeelsus infotehnoloogia kasutamisele.

 Paljud eelnimetatud probleemidest ei leia Raime sõnul lahendust ERPi ehk ettevõtte ressursside planeerimise tarkvara juurutamisega tehases, sest hoolimata juhtimistarkvara kasutamisest, liigub info antud töökohani tihti ikka veel paberil. Või on mobiilsete töökohtade jaoks loodud veebilahendused ebamugavad ning nõuavad töötajalt täiendavaid samme info sisestamiseks.

Mobi Labi juht Veiko Raime
Foto: Mobi Lab OÜ

Millistele nõuetele peab vastama mobiilse töökoha tarkvara?

Esimene ja kõige olulisem samm on Raime sõnul tuua need töökohad juhtimistarkvara kasutajateks. Ja selleks ei piisa veebipõhisest aknast juba olemasolevasse ERP-tarkvarasse.

Mobiilse töökoha tarkvara peab vastama järgnevatele nõuetele:

reaalajas paberivaba ligipääs ERP-andmetele, mis on olulised ainult konkreetse töötaja konkreetse ülesande täitmisekstöökoha kasutusmugavus peab olema sama hea kui Instagrammil, Facebookil või mõnel muul üldkasutataval mobiiliäppilsee peab olema inimesega kaasas mobiilse seadmega

Tarkvararakendus peab aitama antud töökohta tema tööülesannete täitmisel ja mitte olema ainult ülesannete saatmise ja raporteerimise lisavahend:

juhendama kasutajat efektiivselt järgmisse kohta laos, tootmises jneaitama vajalikke tooteid leida ja vältima võimalikke inimvigasidkuvama tööülesandeid prioriteetsuse ja olulisuse järjekorras

Mobi Lab on 17-aastase kogemusega disaini- ja tarkvaraarendusfirma fookusega mobiilirakendustele. Mobi Labi klientideks on peamiselt äriettevõtted Eestis, Suurbritannias ja Šveitsis. Rakendusi luuakse Androidi, iOSi ja ReactNative platvormidele. Lisaks on investeeritud viimastel aastatel palju virtuaalreaalsus- ja liitreaalsusega seotud tehnoloogiatesse. Mobi Lab OÜ peakontor on ja jääb Tartusse, ettevõttel on esindus ka Tallinnas ja Londonis.

Väga oluline on Raime sõnul rõhutada, et rakendus peaks olema integreeritud ja küsima võimalikult vähe infot kasutajalt endalt:

RFID- ja videotöötlustehnoloogiad võimaldavad nii töökohta kui ka tooteid jälgida ilma inimese sekkumiseta. Mobiilsed töökohad võidaks automatiseeritud inventuuridest ja toodete lokaliseerimisest kõige rohkem.Tööülesannete täitmise info peaks jõudma reaalajas infosüsteemi ilma töötaja poolt eraldi sisendi andmist. See suurendab tehnoloogia kasutamist ja samas vähendab taas inimvigasid.

Maailm enne roboteid, aga koos mobiilsete töökohtadega

Kujutame nüüd korraks ette tehast, kus klienditellimus registreeritakse automaatselt juhtimistarkvaras. Lattu saabub uus töötaja, kes asub tõstuki peal tööle ja tema töökoha ekraanile ilmub tööülesanne panna kokku saadetis. Valides saadetis, juhendab navigatsioonitarkvara töötaja iga tooteni ja sealt komplekteerimisalale. Tooteid valitakse laost nende ligipääsetavuse ja vanuse järgi, jätmata ühtegi toodet laonurka seisma. Kõike seda saab jälgida reaalajas kontoris ja anda varakult teada logistikaettevõttele, et auto saabuks tellimust vastu võtma. Laotöötaja lõpetab tellimuse täitmise ja saab automaatselt teate lõunapausiks, et siis oma tööga muretult jätkata.

Mobiilset tarkvara saab arendada sõltumatult juhtimistarkvarast

Mobiilse töökoha rakendus peab olema integreeritud juhtimistarkvaraga ja koostöö selles osas on vajalik. „Just kogemus mobiilimaailmast ja kasutuskogemuse disainist aitab Mobi Labil tihti näha probleeme kasutaja perspektiivist. Kui lõppkasutaja rakendustega on ettevõtte eesmärk reeglina uute kasutajate hoidmine, siis tööstusvaldkonnas keskendutakse efektiivsusele – kuidas hoida kokku tööjõuga seotud kuludelt,“ kommenteerib Raime.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077