Autor: Tööstusuudised.ee • 28. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport USA idarannikule saab tuge: EAS avab esinduse New Yorkis

EASi nõunikud on olemas kokku 14 turul.
Foto: EAS
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avab 2019. aasta esimeses pooles esinduse New Yorkis, välisesindaja otsimisega alustatakse uue aasta alguses.

„Eksporditurgudele pääsemine on meie ettevõtjatele olulisemaid kitsaskohti tööjõu kättesaadavuse järel. EASi välisesindajast on abi igale ettevõtjale, kes välisturgudele sisenemist plaanib,“ sõnas ettevõtlus- ja infotehnolooiaminister Rene Tammist pressiteates. 

EASi ettevõtluse keskuse juhi Tanel Rebase sõnul on ettevõtjate vajadus USA idaranniku esinduse vastu suur. „Erinevalt meie peamiselt tehnoloogiavaldkonnale suunatud Silicon Valley esindusest on idarannikule eksportimise vastu huvi tundnud ka mitmed ettevõtted traditsioonilisest tööstusest ning samuti toidu-, puidu- ja kaitsetööstusest,“ kommenteeris Rebane.

„Idaranniku esinduse puhul oli kaalumisel ka Boston, kuid otsustasime just New Yorki kasuks, kuna tegemist on maailma juhtiva ärikeskusega. Seal on võimalik sünergia peakonsulaadi ja saatkonnaga ning esindatud on rohkem sektorid, milles Eesti tugev on, näiteks finantstehnoloogia, tehisintellekt, pangandus, arenevad tehnoloogiad ja IT,“ rääkis Rebane.

New York pakub Eesti ettevõtetele võimalust osaleda mitmetes erinevates tööstusprogrammides ning linnas asub hulgaliselt erinevaid kiirendeid. „Lisaks avatavale välisesindusele on meil USA idarannikul ka kuus aukonsulit, kes on alati nõus meie ettevõtteid oma võrgustiku ja teadmistega aitama,“ ütles Rebane.

Koos New Yorkiga on EASi ekspordinõunikud esindatud kokku 14 turul. Aasias on esindused Singapuris, Indias, Hiinas ja Jaapanis ning peagi avatakse esindus ka Dubais. Euroopa esindused on Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal, Prantsusmaal, Hollandis ja Suurbritannias.

Ekspordinõunike teenuste hulka kuuluvad näiteks konsultatsioonid, turu-uuringud, ärikontaktide loomine, sündmuste korraldamine, ekspordipartnerite leidmine ja Eestis sihtturuseminaride läbiviimine. Ekspordinõunikud osalevad ka erinevatel seminaridel ja konverentsidel, kus nad esinevad vastava sektori või teema kajastamisel ettekannetega. Samuti on ekspordinõunikud abiks VIP ja ärivisiitide korraldamisel eelnimetatud riikidesse.

Kahepoolsetes kaubandussuhetes on USA osatähtsus alates Eesti iseseisvuse taastamisest aasta-aastalt kasvanud. 2017. aasta statistika järgi eksporditakse Eestist USAsse kõige rohkem mineraalseid kütuseid, elektroonikaseadmeid, masinaid, puittooteid ja mööblit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077