Autor: Pille Ivask • 20. detsember 2018

Beckhami-trikk päästaks Eesti tööstuse

Eesti Panga majandusprognoosist jääb kõlama mure Eesti tööstuse pärast, samal ajal näevad töösturid esmaabi turundusest.
Iglusaunu tootev Creative Woodworks kasutas hiljuti turunduses endise tippjalgpalluri David Beckhami abi.
Foto: Elmo Riig, Sakala/Scanpix

Rõivatootja Sangar juhatuse esimees Raul Saks tõdes, et Eesti majandus on kulgemas suunas, kus odavaid tooteid ei saa suures mahus enam toota. Tema hinnangul suudavad palgasurvega paremini toime tulla pigem väikesed ettevõtted, sest nende tööjõuvajadus on väiksem ja ilmselt on neis ettevõtteis ka rohkem paindlikkust, et töötajale vastu tulla.

Paindlikkusele viitas ka iglusaunade tootja Creative Woodworksi juhatuse liige Priit Kallas, kes tõdes, et kindlasti on ka nemad tundnud palgasurvet, ent seda püütakse lahendada pigem loominguliselt, pakkudes töötajatele lisaks palgatõusule ka hüvesid. Sarnaselt Saksaga arutles ta, et väikesed ettevõtted saavad oma töötajatele pakkuda paindlikumaid tingimusi, teisalt räägib väikeettevõtete kahjuks aga just nende väiksus ning seega ka rahaline piiratus.

Eesti Panga hinnangul jätkub palgakasv ka järgnevatel aastatel. Aastane palgakasv peaks jääma umbes 6% juurde. Kui tänavu peaks keskmine brutopalk jääma 1303 euro juurde, siis 2019. aastal edeneb see juba 1384 euroni. 2021. aasta keskmine brutopalk on aga prognooside kohaselt juba 1555 eurot.

Eesi Panga hinnangul tähendab kiire palgakasv omakorda seda, et väikese tootlikkusega tööstus on sunnitud lahkuma. Eesti töötlevas töötluses on hõivatud suhteliselt enam inimesi kui näiteks teistes Balti riikides. Töötleva tööstuse tootlikkus on võrreldes teiste majandusharudega väike. Seega on Eestis seni veel küllaltki palju väikese tootlikkusega tööstust, mis tööjõukulu jätkuva suurenemise tõttu lähiaastatel arvatavasti kaob.

Vähetootlikud tööstussektorid on töötajaid juba kaotanud ja see trend eeldatavasti jätkub. Eesti Panga president Ardo Hansson hindas, et kui palgasurve paneb inimesi suunduma tootlikumasse sektorisse, on see majanduse seisukohalt hea. "Kui aga liiguvad vähemtootlikku sektorisse, pärsib see majanduskasvu," ütles Hansson pressikonverentsil.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077