Autor: Äripäev • 29. november 2018

Tallinna soojakuningas müüs enamuse Utilitasest

Kristjan Rahu
Autor: Andras Kralla
Infrastruktuurifond European Diversified Infrastructure Fund II omandas eile 85% Eesti energiakontsernist Utilitas, teatas kaugküttefirma.

Eile Tallinnas allkirjastatud lepingu järgi omandas European Diversified Infrastructure Fund II (EDIF II) Utilitases 85% osaluse ning Utilitase senised omanikud ja juhtkonna liikmed säilitavad ettevõttes kokku 15% osaluse. EDIF II varasid juhib First State Investments.

Tehingu väärtus on Eesti Ekspressi andmetel ligi 320 miljonit eurot. Utilitase senine suuromanik ja nõukogu esimehena jätkav Kristjan Rahu ütles, et teenib tehinguga ise 300 miljonit eurot ning kingib igale Utilitase töötajale (kokku on neid 260) 50 000 eurot.

Utilitase käive oli eelmisel aastal 115,7 miljonit eurot ja kasum 22,9 miljonit eurot. Aasta varem oli käive 104,8 miljonit eurot ja kasum 15,8 miljonit.

Rahu ütles pressiteate vahendusel, et Utilitas on fondi esimene investeering Balti riikides ning seni ainus suure rahvusvahelise infrastruktuurifondi investeering siin piirkonnas. "Ootame EDIF II ja First State'i tiimiga pikaajalist koostööd. Meie eesmärk on tagada, et Utilitas püsiks rohelise energia arendajana esirinnas," ütles Rahu.

Utilitase kontserni kaugkütteettevõtete Utilitas Eesti ja Utilitas Tallinn ning koostootmisjaamade operaatori Utilitas Tallinna Elektrijaam juhtkondades muudatusi ei toimu. Utilitase kontserni juhina jätkab Priit Koit ja nõukogu esimehena Kristjan Rahu. Nõukogu täiendatakse kahe uue liikmega, kelleks on First State'i direktor Gregor Kurth ja sõltumatu liikmena Andreas Greim, kes on Dalkia Internationali, Areva ja Électricité de France'i kogemusega kaugkütte- ja energiasektori ekspert.

Tehingut finantseeris rahvusvaheline pankade sündikaat, kuhu kuulusid Skandinaviska Enskilda Banken ja Crédit Agricole Corporate and Investment Bank garanteerijatena ning HSH Nordbank.

Utilitase omanikke nõustasid tehingus Superia Corporate Finance ning advokaadibüroo Triniti. First State'i nõustasid DC Advisory ning advokaadibüroo Cobalt.

Utilitase pikaajaline laenukohustus 2016. aasta lõpu seisuga oli 157 miljonit eurot.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077