Autor: Tööstusuudised.ee • 12. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõis ja Tamjärv investeerivad päikesekatuseid tootvasse Eesti iduettevõttesse Roofit.solar

Roofit.solar
Foto: Roofit.solar katus
Äsja Nelja Energia osaluse müünud ettevõtjad Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv on otsustanud investeerida Eesti ettevõttesse Roofit.solar, mis on välja töötanud maailmas ainulaadse elektrit tootva katusekattematerjali.

See näeb välja nagu tavaline katus, kuid suudab toota elektrit sama efektiivselt kui tavapärased päikesepaneelid. Samast materjalist saab toota fassaadipaneele eramutele, korterelamutele ja tootmishoonetele, et püüda päikest ka vertikaalsetelt pindadelt.

“Olen ise aastaid kodus juba päikesepaneele kasutanud ja tootlus Eesti tingimustes on üllatavalt hea. Roofit.solar on välja arendanud huvitava tehnoloogia. Pealtnäha tavaline katusematerjal sisaldab päikeseelemente ja toodab elektrit sama hästi kui tavalised päikesepaneelid. Selline lahendus tundub väga suure tulevikuga,” selgitas Jüri Mõis.

Roofit.solar asutaja Andri Jagomägi sõnul on uute hoonete ehitamisel nüüd võimalik saavutada oluline läbimurre Euroopa Liidu liginullenergia nõuete täitmisel, mis peaks iseäranis rõõmustama arhitekte, kinnisvaraarendajaid ja puitmajatootjaid. Kui uute majade ehitamisel ja vanade restaureerimisel võetakse kasutusele elektrit tootvad katusekattematerjalid ja fassaadipaneelid, paraneb hoone energiatähis kohe vähemalt ühe tähe võrra. „Eriti agarad huvilised võivad meie paneelidest lausa endale plussenergiamaja ehitada,“ lisas Jagomägi.

„Tulevikus saab iseenesestmõistetavaks hoonele päikest püüdva katuse või fassaadi paigaldamine. Kui hoone katus või fassaad on ehitatud elektrit tootvast materjalist, siis omanikul on justkui oma väike elektrijaam, mis teenindab osa majapidamise energiavajadusest. Päikesekatus toodab omanikule oma eluea jooksul investeeringu mitmekordselt tagasi,“ lisas Hannes Tamjärv.

2016. aastal asutatud Roofit.solar toodab ainulaadseid päikesekatuseid, mis suudavad edukalt konkureerida maailma parimatega nagu näiteks Tesla „solar roof“ süsteemiga nii hinna, tarneaja kui ka paigalduse kiiruse osas.

Paljudes maailma piirkondades on keskkonnasõbralik päikeseenergia juba praegu kõige soodsam elektrienergia tootmise viis. Kuna Roofit.solar katusekatte materjal toodab elektrit, siis ei ole enam vaja katusele paigaldada täiendavaid päikesepaneele, mis mõjutaks maja arhitektuurset üldilmet ja tooks kaasa täiendavad kulud.

Eestlaste leiutis on tähelepanu püüdnud ka välisriikides. Oktoobris võitis Roofit.solar rahvusvahelise energiaettevõtte ENGIE energiasäästlike lahenduste ideekonkursi elektrit tootvate metallkatustega. ENGIE teeb koostööd eestlastega, et välja töötada Suurbritannia vanade majade säästva renoveerimise lahendust, et tõsta energiatõhusust ning muuta need liginullenergia hooneteks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077