Autor: Tööstusuudised.ee • 5. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusrobotite müük kasvab

Tööstusrobotite müük on kasvamas
Foto: Shutterstock
Kui 2017. aastal müüdi üle maailma 381 000 tööstusrobotit, siis Rahvusvahelise Robootika Föderatsiooni prognoo-side järgi peaks müük 2021. aastaks kasvama 630 000 ühikuni.

Rahvusvaheline Robootika Föderatsioon ehk International Federation of Robotics (IFR) avaldas oktoobris pressiteate, kus märgib, et 2017. aastal kasvas tööstusrobotite globaalne müük 30%, 381 000 robotini.

Ühtlasi tähendab see, et viimase viie aastaga (2013–2017) on tööstusrobotite müügimahud kasvanud maailmas 114%. “Robotid on oluline osa tööstussektori arengus,” ütles föderatsiooni president Junji Tsuda ja lisas, et IFRi prognooside järgi kasvab tööstusrobotite müük 2021. aastaks 630 000 ühikuni.

Viis põhiturgu

Maailmas on viis peamist turgu, kus müüakse 73% tööstusrobotitest – 2017. aastal olid nendeks Hiina, Jaapan, Lõuna-Korea, USA ja Saksamaa, seisab teates.

Hiina on märkimisväärselt kasvatanud enda kui suurima nõudlusega riigi juhtpositsiooni – 36% kogumahust, kokku 138 000 robotit müüdi mullu just Hiinasse, mis on 59% rohkem kui tunamullu. Hiinas müüakse tööstusroboteid rohkem kui USAs ja Euroopas, kus läks kaubaks 112 400 ühikut. Hiinas on oma turuosa aga kasvatanud just välismaised robotitootjad, kelle müük kasvas 72% 103 200 robotini. Hiina enda tootjate turuosa kahanes 2017. aastal 25%ni.

Mis puudutab Jaapanit, siis sealsete robotitootjate toodang moodustas 2017. aastal globaalsest müügist 56%, mis teeb Jaapanist maailma suurima tööstusrobotite tootja. Riigi peamised ekspordi sihtriigid olid Põhja-Ameerika, Hiina, Korea ja Euroopa. Samas kasvas robotite müük Jaapanis 18%, 45 566 robotini.

Korea tööstus on robotite arvu poolest maailma tihedaim – keskmisega võrreldes kaheksa korda kõrgem. Samas kahanes seal 2017. aastal robotite müük neli protsenti, 39 732 ühikuni.

Ka USAs jätkas tööstusrobotite installeerimine kasvu – juba seitsmendat aastat järjest tehti USAs uus tipp, müük kerkis 33 192 ühikuni. See number on 6% rohkem kui 2016. aastal. Alates 2010. aastast on USA kõigi tootmisharude kasvumootoriks olnud tootmise automatiseerimine, mille eesmärk on muuta sealset tööstust tugevamaks.

Euroopa suurimal tööstusrobotite turul Saksamaal müüdi 2017. aastal 21 404 tööstusrobotit, mis on 7% rohkem kui 2016. aastal, mil kaubaks läks 20 074 ühikut.

Tööstusrobotite tihedust näitab nende arv 10 000 töötaja kohta tööstussektoris. Maailma keskmine oli mullu 85 ühikut, tunamullu aga 74. Euroopas on robotite tihedus 106, USAs 91 ja Aasias 75 ühikut.

Tööstusrobotite müük võib 2021. aastaks kasvada 630 000 ühikuni
Foto: IFR

Tasub teada

Millistes tööstus-harudes kasutatakse enim roboteid?

Autotööstus jätkab suurima tööstusrobotite kasutajana – 33% robotitest müüdi mullu globaalselt just sellesse tööstusharusse. Võrreldes 2016. aastaga kasvas müük 22%. Sõiduautode tootmine on muutunud viimase 10 aastaga keeruliseks, märkimisväärne osa tootmisprotsessidest nõuab automaatlahendusi ja roboteid.

Elektroonikatööstus on autotööstust kinni püüdmas, mullu kasvas robotite müük selles tööstusharus globaalselt 33%, 121 300 ühikuni, mis moodustab 32% robotite kogutarnetest. Kasvas elektroonikatoodete nõudlus ja kasvav vajadus akude, kiipide ja ekraanide järele on kasvatanud ka robotite nõudlust selles tööstusharus.

Metallitööstus, sh tööstusseadmete tootmine ja metallitooted näitavad tõelised kasvutrendi – mullu kasvas robotite müük selles harus 55%, tõstes haru osatähtsuse maailma robotite kogumüügist 10%ni. Suured metalli- ja metallitoodete tootjad võtavad aina enam kasutusele automaatseid lahendus, sh tööstusroboteid, et kasvatada efektiivsust ja reageerida muutuvale nõudlusele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077