Autor: Tööstusuudised.ee • 19. september 2018

Elektritootmine kasvas augustis kümme protsenti

Elektriliinid
Autor: Raul Mee
Möödunud aasta augustiga võrreldes kasvas elektritootmine tänavu kümme protsenti 936 gigavatt-tunnini. Tarbimine tõusis kaks protsenti 633 gigavatt-tunnini.

Toodetud elektrist moodustas taastuvatest allikatest toodang 129 gigavatt-tundi, tõustes aastases võrdluses 11 protsendi võrra. Biomassist ja biogaasist tootmine kasvas sealjuures 34 protsenti 88 gigavatt-tunnini, kuid tuuleenergiast toodeti elektrit ligi viiendiku võrra vähem ehk 39 gigavatt-tundi. Taastuvenergia moodustas augustis tarbimisest 17,9 protsenti.

Lätis ja Leedus kasvasid möödunud kuul samuti nii tootmine kui tarbimine. Lätis toodeti möödunud augustiga võrreldes 14 protsenti rohkem elektrienergiat, toodangu maht oli kokku 444 gigavatt-tundi. Leedus toodeti elektrit 35 protsenti enam ehk 267 gigavatt-tundi. Elektrit tarbiti Lätis aastases võrdluses rohkem kolm protsenti ehk kokku 584 gigavatt-tundi ja Leedus 13 protsenti rohkem ehk 973 gigavatt-tundi. Eestis toodeti elektrit 303 gigavatt-tunni võrra rohkem kui tarbiti, kuid Läti ja Leedu elektribilansid oli puudujäägis. Kokku oli Balti riikide elektribilansi puudujääk 542 gigavatt-tundi.

Põhjamaades toodeti kuu lõikes kolm protsenti vähem elektrienergiat kui möödunud aastal ehk 26,8 teravatt-tundi, tarbimine jäi möödunud augustiga võrreldes samale tasemele 27,1 teravatt-tunni juurde. Norras toodeti elektrit vähem viis ja Rootsis kuus protsenti, tarbimine jäi Norras möödunud augusti tasemele ja Rootsis langes ühe protsendi võrra. Soomes ja Taanis kasvas elektritootmine vastavalt kuus ja neli protsenti, kuid kuu kokkuvõttes tarbiti neis riikides siiski rohkem elektrit kui toodeti ja Põhjamaade elektribilanss jäi 367 gigavatt-tunni ulatuses puudujääki.

Elektri import Lätist Eestisse kasvas augustite võrdluses kümnelt gigavatt-tunnilt 28 gigavatt-tunnile, import Soomest langes 28 protsenti 126 gigavatt-tunnile. Eksport Lätti jäi möödunud augustiga samale tasemele ehk 342 gigavatt-tunnile. Eksport Soome kasvas samas võrdluses 72 protsenti, olles 127 gigavatt-tundi. Kokku imporditi Eestisse elektrit 17 protsenti vähem kui möödunud aasta augustis, eksporditi aga 13 protsendi võrra rohkem.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077