Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa Piimatööstuse edu taga on mahtude kasv

Ülo Kivine
Foto: Raul Mee
Saaremaa Piimatööstus varus möödunud majandusaastal rekordkoguse, 49 tuhat tonni, toorpiima.

„Möödunud aasta oli meile piima varumiselt seni rekordiline, varusime üle 3,5 miljoni liitri piima enam. Eks selle taga on ikka meie tootjate poolne panus ja kindlasti ka möödunud aastal tõusnud piima hind. Ka käesoleva aasta esimesel poolel on tõus sellises tempos jätkunud,“ on Saaremaa Piimatööstus ASi juhatuse esimees Ülo Kivine rahul.

Olles saartel suurim piima kokkuostja, on tulnud neil vastavalt mahtude kasvule ka tööstust laiendada. „Meie kandis on piima enam tootma hakatud. Saaremaal on kolm farmi ennast tõsiselt laiendanud ja sel aastal lisandub Hiiumaal tootmisüksusi veelgi. Nii et areng viimase paari aasta jooksul on olnud märgatav. Oleme ka tööstust sellele vastavalt laiendanud ja käesoleva aasta investeering hakkab kohe-kohe valmima,“ sõnas Kivine.

Küsimusele, kas tänavune kuiv suvi, kus sööta ei õnnestunud soovitud mahus varuda, kuidagi toorpiima hindu mõjutab, vastas Ülo Kivine, et tooraine hind on siiski seotud kaudselt sööda hinnaga, sest piima hinna paneb paika esmalt turu nõudlus. „Täna on turud veel stabiilsed, kuid arvan et oktoober näitab juba selgemalt kas nõudlus hakkab kasvama,“ ütles ta. „Olukord põllumahe jaoks on piirkonniti Eestis ikka väga keeruline. Mõni on öelnud maisi kõrguseks 3,5 m, mõnel põllul on see jäänud 1 meetri peale, keegi sai hektarilt vilja 3 tonni ja keegi samas 0,2 tonni. Kuivõrd saagikoristus veel kestab ja kolmas niide ootab ees, siis lõplikku tulemust ei saa veel hinnata. Kuid selge on see, et pikk ja kurnav põuaperiood on teinud põllumehe elu väga keeruliseks.“

Kui veel hindadest rääkida, siis toorpiima eest makstav hind tõusis 2017. aastal 37,5% võrreldes 2016. aastaga. Võrreldes eelnevate aastatega püsis toorpiima hind kogu aasta viimaste aastate kõrgemal tasemel. Seda lubas hoida ka turgudel tõusnud hinnatase. Aasta teises pooles tõusis rekordiliselt kõrgele tasemele piimarasva hind.

Valmis koostööks

Piimaturgu mõjutab kindlasti uus EPiima ühistuline tööstus, mis on plaanis ehitada Paidesse ja mille toorainevajaduseks on 1000 tonni toorpiima päevas. Ülo Kivine on ka varem öelnud, et kui mandrile tuleb uus ühistuline piimatööstus, siis nemad Saaremaal jätkavad. „Meie siin jätkame tööstusega kindlasti. Selleks on kaalukad argumendid ja selge tuleviku nägemus. Kas uusi ühistulisi tööstusi saab mandril olema üks, kaks või enam, eks seda näitab aeg, aga ühte ma kindlasti luban – koostööd teeme kõigiga, sest oleme riigina väike ja siin sees killustuda veel – see ei ole mõttekas,“ rõhutas Kivine.

Loe pikemalt teemaveebist põllumajandus.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077