Autor: Tööstusuudised.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaitseministeerium toetab kõrge ekspordi potentsiaaliga relvasüsteemide arendamist

Eesti ettevõte Milremi arendatud mehitamata sõiduk.
Foto: Eiko Kink
Algas Kaitseministeeriumi toetuste konkurss Eesti ettevõtetele uuenduslike ja kõrge ekspordi potentsiaaliga relvasüsteemide, laskemoona ja lahingumoona või nendega seotud toodete arendamiseks.

Konkursi eesmärk on tekitada Eesti kaitsetööstussektorisse juurde ettevõtteid, mis toodavad relvastust, laskemoona või militaarotstarbelist lõhkeainet, teatas kaitseministeerium. 

„Konkursiga tahame kaasa aidata uute kõrge ekspordipotentsiaaliga toodete-teenuste tekkimisele Eesti kaitsetööstusse. Kuni käesoleva aasta juulini, mil riigikogu võttis vastu relvaseaduse ja teiste seaduste muudatuse, polnud see selles valdkonnas võimalik,“ sõnas Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna kaitsetööstuse valdkonna juht Eneli Saabas.

Kuuendat aastat järjest toimuvale konkursile oodatakse osalema nutikate ideedega ambitsioonikaid Eestis registreeritud ettevõtteid. Konkursi võitjad saavad teha Kaitseväega koostööd toote arendamisel ja testimisel.

Kokku jagatakse toetusi kuni 500 000 euro ulatuses. Ühe projekti maksimaalne toetus võib olla  200 000 eurot. Seejuures riigi toetus on maksimaalselt 45 protsenti arendusprojekti maksumusest. „See hoiab ettevõtte motivatsiooni ja aitab tagada projektide õnnestumise,“ ütles Saabas.

„Konkurss on Eesti ettevõtete seas tuntud ning riigi toetus kaitsevaldkonna projektidele on ergutanud ettevõtteid riske võtma ja tootearendusse rohkem panustama, et uusi kõrgtehnoloogilisi tooteid ja teenuseid riigikaitsesse tuua,“  märkis Saabas.

Ta lisas, et varasematel aastatel on Kaitseministeerium toetanud autonoomsete lennuvahendite ja maismaaplatvormide, side- ja seiresüsteemide, aga ka uute materjalide ja meditsiiniseadmete ja tarkavara arendamist.

Taotlusi hindab Kaitseministeeriumi, kaitseväe, Eesti majandusarengut suunavate ametkondade ja ettevõtlusorganisatsioonide esindajatest ning välisekspertidest koosnev komisjon.

Taotlus tuleb esitada hiljemalt 31. oktoobriks e-aadressile arendusprogramm@kaitseministeerium.ee. Võitjad kuulutatakse välja aasta lõpuks.

Taotlusvorm ja konkursi tingimused leiate SIIT

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077