Autor: Tööstusuudised.ee • 17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kutsekoolid ja ettevõtjad teevad noorte õpetamisel koostööd

Projektist võtab osa ka Ensto Ensek.
Foto: Eiko Kink
Sel suvi-sügis perioodil ühendasid kolm kutsekooli ja 12 ettevõtet jõud, et pakkuda noortele võimalust siduda samaaegselt õpingud ja erialane töö ehk töökohapõhist õpet.

Uue õppeaasta eel toimub aktiivne vastuvõtt tööriistalukksepa, turvasüsteemide tehniku ja APJ lehtmetalli töötlemispinkide operaatori erialadele. Tegemist on tehniliste erialade pilootprojektiga, mis on suunatud esmajoones  keskharidusega noortele, kellel puudub veel erialane väljaõpe. Projekti veab Innove koostöös Eesti Tööandjate Keskliiduga, teatas SA Innove. 

Projekti arendusjuhi Piret Liloveri sõnul on see hea võimalus nii ilma erialase hariduseta noortele kui ka ettevõtjatele. „Kuigi pilootprojektis pakutavad erialad võivad esmapilgul tunduda keerulised, siis just koolis saadava teooriaga paralleelselt oma ala meistrite käe all õppides on see kordades lihtsam. See on hea võimalus saada endale erialane haridus, teenida juba õpingute ajal palka ning leida endale tulevikuks kindel ja tasuv töö. Kõik kolm eriala on tööturul väga hinnatud ja nõutud ametid, mille meistritaseme palk on väga hea.“

Projektis osaleva ettevõtte Hissmekano Estonia OÜ esindaja Mairi Käbi sõnul pakub töökohapõhine õpe võimalust leida just enda ettevõtte spetsiifikast lähtuvat tööjõudu. „Eks alguses ole veidi keeruline, kuna tööle tuleb võtta ja palka maksta nii-öelda puhtale lehele, kel pole veel kogemusi ning keda peab juhendama. Kuid pikemas perspektiivis tasub see ennast ära, sest väärt meistrid on ettevõtte jaoks üks olulisemaid varasid. Kuna ettevõte panustab palju õppijasse, on ta väga huvitatud sellest, et õppija ka pärast kooli sinna tööle jääks. Seega mina julgustan küll noori seda õppevõimalust kasutama!“

Õpipoisi- ehk töökohapõhine õpe on kutseõppe tasemeõppe vorm, kus ettevõttes või asutuses toimuva õppe osakaal on tavapärasest oluliselt suurem ja moodustab vähemalt 2/3 õppe mahust. Õpipoisiõpe toimub kutseõppeasutuse, õpilase ja tööandja koostöös.

Pilootprojektis osalevad Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool, Tallinna Tööstushariduskeskus ja Tartu Kutsehariduskeskus ning Hissmekano Estonia OÜ, AS Norma, Mägitrepp OÜ, Repston OÜ, Viro Tools AS, Sumar Tools OÜ, Zircon Group OÜ, Roomet & Melrosten OÜ, Vasar Instrument OÜ, Ensto Ensek AS, AS G4S Eesti, USS Security Eesti AS.

Projekti toetavad Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik. Rohkem infot töökohapõhise õppe, palgatasemete ja kandideerimise kohta leiad www.kutseharidus.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077