13. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konesko investeerib hoogsalt ja maksab magusa dividendi

Mart-Järvo Hintertreu
Foto: Raul Mee
Mulluses Rikaste TOPis 168. kohale jõudnud Mart-Järvo Hintertreu osalusega tööstusfirma Konesko kasvatas mullu käivet ning maksab korralikku dividendi.

Peamiselt elektrimootorite ja elektrikomponentide valmistamise ja masinaehitusliku allhankega tegeleva firma müügitulu tõusis 6,4% ning jõudis 59,7 miljoni euroni. Ärikasumis tuli aga vastu võtta langus — see näitaja kahanes koguni 27,4 protsenti, 2,4 miljoni euroni.Seda seletab firma kõrge investeerimisaktiivsus. Näiteks renoveeriti Põltsamaa tehase tootmishoonete valgus, milleks läks 84 000 eurot, 200 000 euro eest soetati seadmeid ning Põltsamaal osteti 110 000 euro eest maatükk. Samuti laiendati tootmistegevust Türi-Allikul.Lõviosa käibest teenis Konesko mullu Soomes, kuhu müüdi kaupa pea 43 miljoni euro eest. Olulise tähtusega olid ka Prantsuse, Saksa ja Rootsi turud, veidi müüs firma kaupa ka Itaaliasse ning 55 000 euro eest ka Eestisse. Väljaspool Euroopat tõi firmale 4,7 miljonit tulu USA turg.

Kaubagrupiti aga tõi juhtmestiku tarvikute tootmine Koneskole tulu 26,8 miljonit, samas kui elektrimootorite, -generaatorite ja trafode tootmine andis käivet 24 miljoni jagu. Lisaks teenis firma 9 miljonit tõste- ja teisaldusseadmete tootmisest.Konesko töötajate arv kasvas mullu keskmiselt 18 inimese võrra, 358 töötajani. Sellega seoses tõusis ka palgakulu 9,1% võrra 4,8 miljoni euroni. Ühe inimese kohta keskmiselt oli kuupalk 1019 eurot.Firma otsustas eelmise majandusaasta eest maksta dividende 1,2 miljonit eurot. Hirtentreule kuulub firmast 46%, mis tähendab, et tema saagiks langeb omanikutulu umbes 552 000 eurot. Ülejäänud osa Konsekost kuulub Soome tööstuskontsernile Konecranes.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077