Autor: Tööstusuudised.ee • 19. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholitootjatel Läti piiril võimsad rekordid

Valka piiripunkt.
Foto: Andras Kralla
Alkoholitootjate esimese poolaasta müüginumbrid näitavad, et piirikaubandus kasvab jätkuvalt - õlut müüdi Läti piiril ligi 80% rohkem kui mullu ning muud lahjat alkoholi tervelt 3,4 korda rohkem.

Alkoholitootjad kogusid kokku 2018. aasta esimese kuue kuu müügitulemused ning nendest nähtub, et kui 2017. aasta esimese 6 kuu jooksul müüdi Läti piiril 7,12 miljonit liitrit õlut, siis tänavu on see number juba 12,6 miljonit liitrit ehk kasv on olnud peaaegu kahekordne.

2018 täisaastaks prognoosivad tootjad, et lõunapiiril müüakse 30–32 miljonit liitrit õlut ja 4,5 miljonit liitrit muud lahjat alkoholi.

Muu lahja alkoholi müük on lõunapiiril kasvanud 6 kuu võrdluses tervelt 3,4 korda. Kui 2017. aasta esimese 6 kuu jooksul müüdi muud lahjat alkoholi 630 000 liitrit, siis tänavu võrreldaval perioodil juba 2,1 miljonit liitrit.

“Käesoleva aasta esimese 6 kuu müüginumbrid näitavad selgelt, et vaatamata Rahandusministeeriumi ootustele, pole piirikaubanduse kasvulagi kaugeltki veel käes. Praeguse seisuga ostetakse juba üle 1/3 kogu Eestis tarbitud õlledest lõunapiirilt,” kommenteeris müügitulemusi Õlletootjate Liidu tegevjuht Peeter Võrk.

„Taolise osakaaluga piirikaubandust pole ette näidata ühelgi teisel EL-i riigil ja see kõik on tekkinud sisuliselt ühe aasta jooksul,“ lisas Võrk.

Võrk ütles, et piirikaubanduse jätkuv kasv mõjutab negatiivselt järjest rohkem ka aktsiisilaekumist. 2018. esimesel poolaastal on võrreldes möödunud aasta sama perioodiga lahja alkoholi Eesti sisene müük, millelt laekuvad aktsiisid Eesti riigieelarvesse, langenud üle 40%.

Tuginedes esimese poolaasta müüginumbritele prognoosivad alkoholitootjad, et kui Läti piiril müüdud kogused müüdaks Eesti kauplustes, siis Eesti riigieelarvesse laekuks 2018. aastal suurusjärgus 100 miljonit eurot aktsiise ja käibemaksu rohkem.

“Kingime aastas rohkem kui 100 miljonit eurot maksuraha Läti riigile ja sealjuures kinnitavad autoriteetsed uuringud, et Eesti inimeste alkoholitarbimine on seevastu hoopis pöördunud tõusule. Vältimaks maksutulude täiendavat olulist vähenemist kutsume üles valitsust mitte ainult loobuma edasistest aktsiisitõusudest vaid langetama aktsiisimäärasid konkurentsivõimelisele tasemele, et kaoks piirikaubandus Lätiga,” lisas Võrk.

Eesti Õlletootjate Liit on alkoholitootjate katusorganisatsioon, kes esindab Eesti suurimaid õlle- ja muu lahja alkoholi tootjaid. Liit on eesti Toiduainetetööstuse Liidu liige ja teeb koostööd ministeeriumite ning tervise edendamisega tegelevate organisatsioonidega. Müügistatistika on kogutud liikmesorganisatsioonidelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077