Autor: Tööstusuudised.ee • 16. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noored said proovida kätt saarlaste elektroonikatööstuses

Incap Electronicsi Saaremaa tehas.
Foto: Incap Electronics
Saaremaa suurim elektroonikatööstus Incap kutsub igal aastal praktikale noori, kes huvituvad inseneeriast ja tahavad proovida järgi, kuidas käib töö moodsa tehnoloogiaga elektroonikatehases. Tänavu valis tehas praktikale 5 tütarlast, kes tõdesid, et praktika annab kogemusi, mida koolis vaid teoorias tundma õpitakse.

Tipptasemel robootika abil peamiselt ekspordiks elektroonikat tootva Incapi personali- ja büroojuhi Tiiu Värkraua sõnul on suvetöölistest saanud ettevõtte iga-aastane traditsioon.

“Hea meel on näha, et noored soovivad oma suvevaheaja asjalikult ära kasutada ning hankida kogemusi ettevõtetega tutvudes ja ka ise kohapeal tööd tehes,” kirjeldas Värkraud ettevõtte saadetud pressiteates. Ta lisas, et paljudele noortele on suureks üllatuseks, et ettevõte sellise praktika eest neid tasustab ja tehases kohapeal põhjalikku väljaõpet pakub.

Nii näiteks proovis Incapi tehases kätt Tallinna Tehnikakõrgkooli logistikainstituudi transpordi ja logistika esimese kursuse tudeng Merit Lehtsalu. “Praktika on minu erialal kohustuslik juba peale esimest õppeaastat. Valisin Incapi endale praktikakohaks, kuna mul oli kindel soov veeta suvi just Saaremaal ning samuti mõtlen tulevikus tootmisettevõtte logistika suunas edasi minna,” selgitas Lehtsalu, kelle põhilised ülesanded praktikal olid seotud kauba vastuvõtu, ladustamise ja väljasaatmisega. “Mulle meeldis väga, et sain näha tootmise telgitaguseid ja jälgida, kuidas sellises ettevõttes asjad käivad. Kindlasti soovitan ka kõigil teistel noortel õpingute ajal praktikaid läbida, sest ainult nii saab erialaseid kogemusi ja oskusi,” usub neiu.

Samast kõrgkoolist oli juba teist aastat järjest praktikal tootmise ja tootmiskorralduse teise kursuse õpilane Maria-Kristiina Mölder, kes spetsialiseerus teisel õppeaastal elektroonikatööstusele ja valis Incapi uuesti oma praktikakohaks varasema positiivse kogemuse tõttu. “Mulle meeldis, et mind usaldati erinevate ülesannete täitmisel ja et sain anda oma panuse ettevõtte käekäiku. Meeldis ka see, et sain koolis omandatud teadmisi praktikas kasutada ning töötada innovaatilises keskkonnas, kus meeskond innustas mind iga päev loovalt mõtlema ja ühiselt edasi pürgima,” selgitas Mölder, kelle sõnul ei puudunud praktikast ka väljakutsed - nii näiteks pidi neiu uue toote puhul saama üsna kiiresti aru sellest, kuidas toimivad selle erinevad tootmisprotsessid. Ka voodiagrammi koostamisel olid Mölderil enda sõnul vaid teoreetilised teadmised, mida ta varem polnud praktikas järele proovida saanud.

Tallinna Tehnikakõrgkooli tootmise ja tootmiskorralduse esimese aasta tudengi Anita Mäesalu sõnul teadis ka tema, et soovib sooritada praktika just Saaremaal ning seetõttu oli Incap tema kindel valik. “Sain kätt proovida tootmises, lisades trükkplaatidele komponente, mõelda kaasa, kuidas tootmist paremini ja sujuvamalt korraldada ning rakendada ka koolis õpitut - näiteks 5S põhimõtte juurutamist tootmises. Samuti sain koostada juhendit kvaliteedikontrolli tegemise kohta, osaleda auditis ning koosolekutel,” kirjeldas Mäesalu. “Kindlasti soovitan ka teistel noortel praktikaid läbida, sest just enda näitel võin öelda, et üks asi on käia ettevõtte külastustel ja vaadata, kuidas asjad toimivad, aga hoopis teine asi on olla selle protsessi juures päevast-päeva ja näha lähedalt, kuidas kogu asi tegelikult toimib ning ise ka sellesse panustada."

Kuressaare Ametikooli ärikorralduse eriala õpilane Hele Tagaküla tuli Incapi praktikale samuti just seetõttu, et kooli õppekava praktikat ette näeb. Erinevalt teistest tegi tema hoopis koostööd ettevõtte müügijuhiga, raamatupidajaga ja personalijuhiga. “Sain silmaringi avardada ning palju uusi teadmisi ja kogemusi, mida koolist alati ei saa. Oli tore, et praktikantidele usaldati erinevaid töid - see innustas rohkem pingutama! Mulle näiteks meeldis väga tegeleda personali-teemaliste ülesannetega, samas sain tegeleda ka laotööga ja veetsin mõned päevad ka tootmises,” kirjeldas Tagaküla oma mitmekülgset praktikakogemust.

Teistest mõnevõrra varem ehk veebruaris alustas oma mitme kuu pikkust praktikaperioodi Incapis Kuressaare Ametikooli õpilane Liisi Õun, kes töötab nüüd ettevõttes raamatupidaja abina. “Töötasin praktika ajal raamatupidamise osakonnas ning minu ülesandeks oli abistada ettevõtte raamatupidajat ja finantskontrollerit nende igapäevastes tegemistes. Incapis töötab fantastiline meeskond ja mind võeti väga soojalt vastu,” rõõmustas Õun. “Soovitan praktikat kõigile õppijatele - isegi siis, kui see ei ole kooli poolt kohustuslik. Näha, kuidas miski toimib, on hoopis midagi muud kui selle kohta koolist ainult teoreetilisi teadmisi saada. Teisalt aitab praktika saada selgust, kas valitud eriala on just see, mida tahad teha.”

Incap on elektroonikaseadmete tootja, mis pakub Eestis uusima tehnoloogia abil toodetud kvaliteetseid elektroonikaseadmete lahendusi. Ettevõte kuulub rahvusvahelise elektroonikatootja Incap Corporation gruppi ja tegutseb nii Soomes, Eestis, Indias kui ka Hiinas, andes tööd kokku ligi 570 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077