26. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tanker investeerib õllepruulikoja laiendamisse 1,2 miljonit eurot

Tankeri tehas.
Foto: Tanker
Käsitööõllede pruulija Tanker investeerib uue pruulikoja väljaarendamisse 1,2 miljonit eurot ning kaasab selleks ühisrahastusplatvormi abil investoreid.

Tankeri juhi ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme Jaanis Tammela sõnul on nõudlus Eesti käsitööjookide järele kasvanud, teatas ettevõte.

“Kindlasti võib juba täna öelda, et Eestist on saamas käsitööõllede maa, sest näeme, kuidas täna tullakse välismaalt siia ainuüksi meie käsitööõllede valiku pärast,” jagas Tammela muljeid tagasisidest, mida on saanud nii oma õllebaaris kui ka Tallinn Craft Beer Weekendil. Samuti valiti just Tankeri pale ale stiilis lahjem kästiööõlu Craft FM tänavu Rootsi suurima kaubandusketi ICA põhivalikusse.

Juba praegu aastas ca 140 000 liitrit käsitööõlut pruuliv Tanker plaanib kiirelt kasvava nõudluse ja ekspordisoovi tõttu laiendada oma tootmismahte esialgu 600 000 liitrini aastas. Kuigi nõudlust jagub, takistab selle tootmispiiri ületamist tänane maksuseadus, mille kohaselt rakendub väiketootjale suurema koguse korral võrdne maksukohustus Eesti suurtootjatega, kelle aastatoodang on tegelikult võrreldamatu, sest küünib 100 miljoni liitrini. Sellegi poolest avaldab Tammela lootust, et seatud piirangud väiketootjatele vaadatakse riigi poolt peagi üle.

Tanker on laienemistöödega juba alustanud ning tellinud Saksamaalt Kaspar Schulzi tehasest uue pruulikoja. Lisaks sellele on sõlmimisel kokkulepped ka villimisliini- ja separaatoritootjaga. See kõik võimaldab toomist rohkem automatiseerida ning tõsta toodete kvaliteeti. Tammela tõdeb, et kuigi ettevõtluskeskkond on tänase alkoholipoliitika tõttu väikepruulijate jaoks üsna keeruline, püütakse leida võimalusi kasvuks. “Teeme koos teiste väikepruulijatega kõvasti tööd selle nimel, et meie piirkondlikku ettevõtlust ja turismi arendada ning Eesti käsitööjookide kvaliteeti ja kultuuri kogu maailmale tutvustada,” rääkis Tammela.

Tankeri pruulikoja laienemisse saavad oma panuse anda ka käsitööõlle-huvilised, kel on võimalik toetada laienemist ühisrahastuskiirendis Funderbeam. Lisaks osalusele pakub ettevõte projekti toetajatele soodutusi Uba ja Humal taproomis ning loodavas külastuskeskuses. Tankeri plaanide kohaselt moodustab kaasrahastus 1,2 miljoni euro suurusest investeeringust 42% ning juba enne 26. juunil avatud avalikku pakkumist on erapanustajad toetanud projekti pea 50 000 euroga. Seni on Eesti suuruselt neljanda käsitööõllede tootja omanikeringi kuulunud ainult ettevõtte asutajad.

Koos paljude teiste kodumaiste väikepruulijatega kuulub Tanker Eesti Väikepruulijate Liitu, mis on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada Eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077