11. juuni 2018

Enne roboteid ja pilvelahendusi õpetage töötajad arvutit kasutama

Martin Palm
Foto: Raul Mee
Tööstusettevõtete juhid, ajal, mil mõtlete robotitele ja pilvetehastele, kasutage võimalust ja õpetage töötajad ka arvutit kasutama, kirjutab IT Koolituse juht Martin Palm.

Osalesin 7. juunil toimunud konverentsil „Industry 4.0 in Practice“. Ligi 300 osalejaga rahvusvahelisel üritusel räägiti robotiseerimisest, asjade internetist ning tehnoloogia abil tööstusettevõtete efektiivsemaks muutmisest.

Üks põnevamaid ettekandeid oli tehast teenusena pakkuva ettevõtmise AirFaas juhilt Edward Blomstedtilt. Ta väitis, et robootika ja digitaliseerimine on juba eilne päev. Aeg on hoopiski küps tööstus 5.0 kontseptsiooniks, mille kohaselt tuleks üle vaadata maailma tootmisvõimsus ja käsitleda seda ühtse organismina, hoolimata tootmisettevõtete asukohast – luua tehaste ja tootmise pilvepõhine teenus.

Veetes inspireeriva päeva kõrgtehnoloogilise tootmise lainel, liikus mu mõte aga paratamatult teises suunas – nimelt kõigi nende tööstussektori töötajate peale, kes osalevad IT Koolituse poolt elluviidavas projektis „DigiABC – digioskused tööstusesse!“ ning kellest vähemalt mingi osa võiks tulevikus ka kõigis nendes tarkades tehastes töötajatena jätkuvalt vajalikud olla.

Meilt on korduvalt küsitud, et miks tööstus 4.0 ajastul on ometi vaja õpetada baastaseme arvutioskusi – need on ju kõigil olemas! Aga kas ikka on? DigiABC tasuta koolitustel näeme, et inimesed vajavad abi näiteks ID-kaardi kasutamisel, MS Wordis algelise dokumendi koostamisel, internetis lihtsasse veebikeskkonda sisenemisel, e-kirjade saatmisel jm baastaseme digioskuste teemadega. Samuti näeme, et inimesed ja ka ettevõtted saavad sellest koolitusest päriselt kasu. „DigiABC koolituse läbimine on suurendanud nii meie töötajate efektiivsust, avardanud silmaringi kui ka tõstnud nende konkurentsivõimet tööturul,“ kommenteeris hiljuti Maire Toomberg AS Talotist. Ometi on tööstusettevõtete huvi koolituste vastu pigem vähene.

Minu üleskutse tööstusettevõtete juhtidele: ajal, mil mõtlete robotitele ja pilvetehastele, kasutage head võimalust ning õpetage töötajad ka arvutit kasutama! DigiABC projekt pakub selleks suurepärast võimalust.

 

NB! Koolituse „DigiABC – digioskused tööstusesse!“ kohta saate lisainfot SIIT

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077