7. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ekspert: alkoholiaktsiisi langetamisega ei tasu kiirustada

Alkoholiaktsiisi langetamisega ei tasu Soome eksperdi sõnul kiirustada.
Foto: Raul Mee
Alkoholiaktsiiside langetamise mõju alkoholi tarbimisele ja seonduvatele kahjudele võib olla kordades suurem piirikaubandusvoogude muutmise kasust, selgub Soome ja Rootsi alkoholipoliitika võrdlusest.

Soome hirm Eesti piirikaubanduse suhtes tõi kaasa suure alkoholiaktsiisi langetamise, millega kaasnes hüppeline tarbimise ja ka surmade tõus, hoiatas Soome tervisearengu instituudi professor Pia Mäkela konjunktuuriinstituudi alkoholiuuringu tutvustusel. Rootsi otsus sarnastes tingimustes aktsiisid muutmata jätta ei põhjustanud aga ei tarbimise ega kaasnevate kahjude kasvu.

Peamine ebasümmeetrilisus aktsiiside ja piirikaubanduse suhetes seisneb Mäkela sõnul geograafias. Aktsiiside langetamine tõstab alkoholi tarbimist kõikjal riigis, sellal kui piirikaubandus puudutab konkreetsemalt üht piirkonda, lisas ta mööndes, et kõik riigid on erinevad ja ka situatsioonid neis erinevad.

Mäkelale sekundeerinud konjunktuuriinstituudi peadirektor Marje Josing märkis samas, et kui Soome ja Eesti vahelise alkoholiturismi taga tasub otsida lihtsalt suurest elatustaseme erinevusest tingitud hinnavahet, siis Lätiga, mille käekäik Eestile sarnasem, oleme piirikaubanduse tekitanud lihtsalt aktsiisipoliitikaga ülepingutamisega.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077