Autor: Tööstusuudised.ee • 7. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palkmajatootjad Hobbiton ja Saulerman ühinesid

Kolmveerand uue ettevõtte ühinenud tootmismeeskonnast.
Foto: Hobbiton OÜ
Kaks Eesti käsitööpalkmajade tootjat Hobbiton OÜ ja Saulerman OÜ sõlmisid 29. mail ühinemiskokkuleppe. Liitumise järel ollakse nüüd Räpina valla üks suurimaid tööandjaid.

Räpina vallas käsitööpalkmajade ehitamisega tegelevad kaks ettevõtet, Hobbiton OÜ ja Saulerman OÜ, ühinesid üheks ettevõtteks ning tööd jätkatakse Hobbiton OÜ nime all. Kokku on palkmajatootjal nüüd 52 töötajat ja sellega ollakse Räpina valla arvestatav ning üks suurimaid tööandjaid, teatasid ettevõtted. 

Hobbiton OÜ juhatuse liige Andrus Prangli nentis ühinemise järel, et olgugi väga heast turuolukorrast, on mõlemad käsitööpalkmajade tootjad pidevalt sunnitud hoidma pakutavate kaupade ja teenuste hindu võimalik madalal.

„Majade ja suvilate turul on konkurents jätkuvalt suur ja tööpuuduse üle kurta ei saa. Samas peavad ettevõtjad pidevalt kohanema kiire palgatõusu ning inflatsiooniga, mis Eesti tootjatele survet avaldavad ning tootmiskulusid tõstavad,“ ütles Prangli, kelle sõnul on lisaks palkadele tõusnud ka puitmajatootjate põhilise toormaterjali ehk männipalgi hind aasta jooksul ligi 20%. Neid ja kõiki teisi survetegureid arvestades on Prangli hinnangul oluline läbi mõelda senised toimimismudelid ning leida ettevõtete jaoks parim lahendus.

Ühinemise järel tegelikult palju ümberkorraldusi teha vaja ei ole, sest Saulerman OÜ tootis ka senimaani enamus oma palkseinad Hobbiton OÜ-le. „Ühinenud ettevõttes loodame nüüd tootmise poolt veelgi efektiivsemaks muuta ning hoida kulusid paremini kontrolli all,“ lisab Prangli Hobbiton ja Saulerman ühinemisotsust kommenteerides.

Hobbiton OÜ alustas käsitöö palkmajade tootmist 1997.aasta kevadel, Saulerman OÜ pisut hiljem. Rohkem kui 20 tegevusaasta jooksul ollakse tarninud sadu Eesti palkmajameistri valmistatud käsitöö palkmaja üle maailma. Tooteid on müüdud Eestisse, Norra, Soome, Prantsusmaale ning eksootilisematesse müügikohtadesse nagu Venemaa, Hispaania, Ameerika Ühendriigid, Martinique'i saar Kariibi meres jt. Ettevõttes töötavad palkmajameistrid on erinevaid tehnikaid õppinud rahvusvaheliste tippspetsialistide käe all ning õppejõududena antakse oluline panus ka palkmajaehituse eriala õpetamisel nt Maaülikoolis ja TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias.

Hobbiton OÜ kuulub Eesti Puitmajaliitu, Eesti puitmajaklastrisse ning Rahvusvahelisse Palkmajaehitajate Assotsiatsiooni 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077