Autor: Tööstusuudised.ee • 15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest saab EASilt taotleda toetust suuremahulisteks investeeringuteks

Urve Palo
Foto: Andras Kralla
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) võtab alates tänasest, 15. maist, vastu suurinvestori toetuse taotlusi. Toetuse eesmärgiks on julgustada nii potentsiaalseid välisinvestoreid kui ka Eestis juba tegutsevaid ettevõtteid tegema investeeringuid, mis aitavad Eestil rahvusvahelises konkurentsis kõrgemale tõusta. Eesti valitsus on kavandanud 2018. aasta riigieelarvest toetusmeetmele kokku kaks ja pool miljonit eurot.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles, et kuigi Eesti on ajalooliselt olnud atraktiivne sihtriik välisotseinvesteeringutele, on viimastel aastatel Eesti võimekus otseseid välisinvesteeringuid meelitada olulisel määral vähenenud, näiteks 2016. aastal tehti investeeringuid Eestisse 1% SKP-st ulatuses.

"Sarnaselt kõrgema hinnaga toodete ja teenuste ekspordi toetamisele on Eesti majanduse arengu seisukohast oluline meelitada ka tarku välisinvesteeringuid - täna on tähtsam välisinvesteeringu sisu, mitte niivõrd maht. Et taolisi nutikamaid investeeringuid Eestisse tuua, tuleb teha sihistatumaid väärtuspakkumisi, mida suurinvestori toetusmeede ka võimaldab," lausus Palo.

Minister lisas, et suurinvestori toetusmeede üheskoos teiste algatustega, sealhulgas äridiplomaatia strateegia rakendamisega, toetabki vabariigi valitsuse eesmärki meelitada Eestisse kõrgema lisandväärtusega investeeringuid.

„Sellised toetused aitavad luua uusi keskmisest kõrgema palgaga töökohti, kasvatada eksporti ja tõsta Eesti mainet innovatsiooni toetava riigina. 2017. aastal toetati selle meetmega Estonian Plywood ASi spooni- ja vineeritööstuse rajamist Jõgevamaale ja Metsä Gruppi uue kõrgtehnoloogilise vineeritehase loomist Pärnusse, kelle investeeringute tulemusena luuakse kokku üle 300 töökoha,“ ütles EASi juhatuse liige Sigrid Harjo.

Toetust on võimalik taotleda summas 1 miljon eurot. Teostatava investeeringu minimaalne kogumaht on 10 miljonit eurot. Toetust saab taotleda Eesti äriregistrisse kantud äriühing, kelle kontserni käive eelmisel majandusaastal oli vähemalt 100 miljonit eurot. Toetatakse uute suuremahuliste tootmisinvesteeringute tegemist, sh tootmisüksuste loomist ja tehnoloogia soetamist. Ettevõtte või tema algatatava projekti tegevusala peab kuuluma töötleva tööstuse tegevusvaldkonda.

Alates tänasest, 15. maist, saab toetuse taotlusi esitada jooksvalt aasta vältel. Taotluse esitamise eelduseks on eelnõustamine EASis.

Täpsemat infot loe SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077