7. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad: valitsus läheb piitsa ja püssiga ettevõtjate vastu

Selle asemel, et tööjõuprobleemi lahendada, minnakse karistama, ütlevad tööandjad.
Foto: Pixabay
Tööandjatele on arusaamatu, miks läheb valitsus keerulises olukorras piitsa ja püssiga ettevõtja vastu.

Siseministeerium avalikustas plaani, kuidas võiks võidelda ebaseadusliku tööjõu kasutamise vastu. Peamised meetmed on trahvimäära kümnekordne tõus, majandustegevuse piiramine ja riigihanke menetlusest kõrvale jätmine.

Tööandjate keskliit kommenteeris, et praegu on probleemi põhjuseks see, et tööjõudu ei jätku. „Valitsus ei ole selle probleemi lahendamiseks kogu oma tegutsemise jooksul teinud midagi, kuigi kõik analüüsid ja hinnangud viitavad sellele juba viimased 17 aastat,“ ütles tööandjate keskliidu nõunik-kommunikatsioonijuht Andres Kask. Seetõttu on nende sõnul tööandjatele arusaamatu, miks sellises keerulises olukorras läheb valitsus piitsa ja püssiga ettevõtja vastu.

„Selle asemel, et probleemi lahendada, minnakse karistama,“ ütles Kask ja lisas, et see tekitab ettevõtjates kindlasti lisapingeid valitsuse poliitika vastu. „Eriti võiks siin peeglisse vaadata konservatiivid, kes oma veebilehel ütlevad, et nad esimeses järjekorras arendavad ettevõtlust, mis Eesti elu paremaks teeks. Antud käik seda kindlasti ei tee,“ sõnas ta.

Tööandjate keskliidu hinnangul on valitsus tööjõupuuduse lahendamisel lähenenud probleemile taas valest otsast. „Võideldaks tagajärgede, mitte põhjustega. Tõenäoliselt selleks, et jätta valijatele muljet, et probleemiga tegeletakse. Aga ettevõtjat valitsuse Potjomkini küla ehitamine ei aita,“ sõnas Kask. Vaja on lahendusi, mis leevendaks olukorda tegelikult. Tööjõupuudus on valitsuse poliitika taga paisuna kinni ja järjest suureneb, leiab keskliit.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Eliisa Matsalu, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077