24. aprill 2018

Tuul jättis tuulikud seisma

Tuul jättis tuulikud seisma.
Autor: Meeli Küttim
Tänavu esimeses kvartalis kahanes kehvade olude tõttu tuuleenergia tootmine pea veerandi võrra.

Nõrk tuuleenergia tootmine viis langusse kogu taastuvenergia sektori, ühtekokku toodeti 375 gigavatt-tundi ning taastuvenergia moodustas 13,2 protsenti elektrienergia kogutarbimisest Eestis, aasta tagasi oli see 15,8 protsenti, teatas Elering.

Tuuleenergia eest said tootjad jaanuarist märtsini toetusi 5,7 miljonit eurot ehk 19 protsendi võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Kogu toodetud tuuleenergiast sai toetust 82 protsenti ning kolme kuu jooksul on makstud 20 protsendi ulatuses toetatava tuuleenergia 600 gigavatt-tunnisest piirkogusest.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas aasta esimese kolme kuu jooksul 59 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti kolme kuuga elektrit 224 gigavatt-tundi, mis on samaväärne eelmise aasta sama perioodi toodanguga. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust tänavu esimese kvartali jooksul 12 miljonit eurot.Hüdroenergiast toodeti elektrit tänavu esimeses kvartalis kaheksa gigavatt-tundi ja toetusteks kulus 206 000 eurot.Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab jätkuvalt kiires tempos ja praegu toodab päikesepaneelidega elektrienergiat juba enam kui 1200 eraisikut ning äriettevõtet. Selle aasta esimeses kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus 0,9 gigavatt-tundi. Lisandunud päikesepaneelide toel on see näitaja kasvanud aastases võrdluses neli korda.Kuna enamuse toodetud päikeseenergiast tarbivad mikrotootjad ise kohapeal ära, siis hinnanguliselt võib päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus olla võrku antud ja toetust saanud kogusest olla 4-5 korda suurem.Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu esimeses kvartalis kümnendiku võrra rohkem kui eelmise aasta samal ajal – 1,6 miljonit eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 52 gigavatt-tundi.Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu kogus Elering esimese kvartali jooksul 21,1 miljonit eurot ja toetusi maksis 20,3 miljonit eurot.

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077