Autor: Tööstusuudised.ee • 23. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raasiku Elekter keskendub efektiivsusele ja sihib Saksa turgu

Raasiku Elekter pidas oma 60. juubelit, et tänada oma seniseid ja endisi töötajaid.
Foto: Erakogu
Aprilli keskel 60. juubelit tähistanud elektrikilpe ja lehtmetallist tooteid valmistav Raasiku Elekter vahetas välja tootmis-, lao- ja raamatupidamistarkvara ning sõlmis esimese koostöölepingu Saksamaal.

Raasiku Elektri tegevjuhi Kristo Kaugija sõnul on ettevõtte eesmärk kasvatada efektiivsust ja selle nimel on viimasel ajal ka palju muudatusi tehtud. "Oleme ära vahetanud raamatupidamis-, tootmis- ja laotarkvara, et mõõta paremini seda, mida oleme teinud. Tulemus on see, et efektiivsus on kasvanud 32% ehk oleme kapatsiteeti juurde saanud," tõi Kaugija näite, millised on muudatuste tulemused.

"Vaikselt plaanime hakata välja vahetama ka seadmeid. Viimane investeering jääb meil kümne aasta tagusesse perioodi ja nüüd on plaanis investeerida uude laserlõikupinki. See on järgmise kahe-kolme aasta plaan," avaldas ta.

Veel ütles ettevõtte tegevjuht, et ka nemad tunnevad tööjõunappuse probleemi ja inimestele mõeldakse palju. "Koomiline on see, et oleme võtnud nooremaid inimesi vanemate töötajate kõrvale ja see on parandanud ka vanemate töötajate efektiivsust. Vanemad on hakanud kiiremini tööle," rääkis Kaugija. "Kui võtsin noorema keevitaja tööle, siis vanem keevitaja on hakanud nüüd 20% kiiremini tööle. Ma ei kujuta ette, millest selline tulemus, kuid nii see on."

Kaugija rõhutas, et ettevõttes samas on kõik hästi ja ka vanemad töötajad teevad head tööd, kuid nooremate inimeste kõrval teevad nad oma tööd lihtsalt veelgi paremini. "See on selline positiivne energia või uus hingamine," rõõmustas Kaugija. Ta lisas veel, et ära saata pole tal plaanis mitte kedagi ja pigem ongi eesmärk see, et vanemad töötajad jäävad noortele mentoritena kõrvale.

Mis puudutab veel tööjõunappust, siis seda püüab Raasiku Elekter leevendada praktikantidega. Ettevõte püüab meelitada ka kohalikke noori, kes praktikandina proovides saaksid aru, kas töö neile üldse sobib. "Suur probleem on ka müügiinimestega, sest asume kaugemal. Samas oleme suutnud luua endast sellise kuvandi, et meile pigem tahetakse tööle tulla," lisas Kaugija.

Praegu on ettevõttes tööl 35 inimest ja see number peaks aasta lõpuks kerkima 5-10 töötaja võrra. Töötajate vajadus tuleneb ekspordi kasvust, sest ettevõte on sõlminud esimesed koostöölepingud Saksamaal. "Oleme alates novembrist Saksamaal partnereid otsinud ja praeguseks oleme jõudnud esimeste koostöölepinguteni," avaldas Kaugija ja lisas, et Saksa turu osakaal peaks tänavu jõudma 30%ni müügitulust. Raasiku Elekter hakkab Saksa turule tegema lahendusi parkimismajadele ja roostevabasid võtmekappe.

Loeb kogemus

Raasiku Elekter tähistas 13. aprillil ka oma 60. juubelit. Tähistamas olid nii endised kui praegused töötajad. "Koos on üle elatud mitu valitsust ja erinevad valuutad," muigas Kaugija. "Vahepeal on olnud ka mitu nimemuutust, kuid tegevuse põhisuund - elektrotehniline toodang -, on alles jäänud."

Kaugija sõnul on ettevõttel pikaajaline kogemus ja meeskonnas on inimesi, kes tähistavad sel aastal oma 60. tööjuubelit. "Masina- ja metallitööstuses loevad just kogemused ja referentsid," rõhutas ta.

Raasiku Elekter AS on elektrikilpe ja lehtmetallist tooteid valmistav ettevõte, mis alustas tegevust 1958. aastal Raasiku Tootmisbaasina. Ettevõttes töötab 35 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077