Autor: Tööstusuudised.ee • 4. aprill 2018

Frid Kaljas: tööstus 4.0 tähendab ennekõike koostööd

Frid Kaljas
Foto: Tööstusuudised.ee
Tööstus 4.0 ja digitaliseerimine tähendab ennekõike koostööd ja meil tuleks üle saada mentaliteedist, et igaüks pusib üksi, rääkis Festo Baltikumi müügijuht Frid Kaljas eile toimunud konverentsil "Tark Tööstus".

Tehaste automatiseerimine ja digitaliseerimine esitab kahtlemata väljakutse ka töötajatele. Festo Baltikumi müügijuht Frid Kaljas vastas eile toimunud „Targa Tööstuse“ konverentsil küsimusele, kuidas suurendada inimeste pädevust, et väga oluline on inimese enda tahtmine ja võimekus õppida. „See on ülioluline,“ rõhutas Kaljas.

„Toon paralleeli meie tehnoloogiatehasega, kus meil on 600 ruutmeetril väike õppelabor, kus imiteerime praktilisi ülesandeid ja koolitame ise oma inimesi,“ selgitas Kaljas, lisades, et laboris käiakse kõik vajalikud teemad üle ja sealjuures on sessioonid väga lühikesed.

Veel tõi Kaljas välja, et ettevõtetel on keeruline jääda ootama aega, mil ülikoolid õppekavasid uuendavad. "Me peame õpetama kiiresti ja vajaduspõhiselt - hakkamegi konkureerima koolidega ning õpetame oma töötajad ise välja," jätkas Kaljas.

Koostöö, koostöö, koostöö

Kaljas rääkis ettekandes veel, et kui ettevõte hakkab digitaliseerimisele mõtlema ja sellega tegelema, siis tuleks kõigepealt kaardistada hetkeolukord. "Pange paika plaan ja selge vastutus - kes vastutab digitaliseerimise eest. Selgitage oma meeskonnas, mida te digitaliseerimise raames teete ja miks teete. See tuleb oma majas selgeks rääkida," rõhutas Kaljas.

"Ülioluline on mõelda kastist välja või üldse ilma kastita. Tööstus 4.0 on koostöö, see on ka koostöö konkurentidega. Me peame tegema koostööd," kutsus Kaljas üles. "Koostöö võiks olla üks põhialus - vaatame mööda mentaliteedist, et ma pusin üksi. Teeme koos! Me peame hakkama sõpradeks."

Väga tähtis osa digitaliseerimisest on andmed, jätkas ta. "Andmed on tänapäeva õli - see saab olema A ja O," märkis ta.

Eile, 3. aprillil toimus Tööstusuudised.ee ja Tehnoloogia Arenduskeskuse IMECC konverents "Tark Tööstus: ettevõtete digitaliseerimine ja regionaalne koostöö".

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077