Autor: Tööstusuudised.ee • 14. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopas lisandus mullu rekordkogus uusi tuuleenergia tootmisvõimsusi

Tuulikud.
Foto: Andras Kralla
Värskelt avaldatud WindEurope’i raporti põhjal kasvas uute tuuleenergia tootmisvõimsuste maht Euroopas aastaga rekordiliselt 15,7 GW võrra ja moodustab nüüd kokku 169 GW.

Tuulest toodeti mullu Euroopas 336 TWh energiat, mida jagub ca 12% Euroopa elektrivajaduse katmiseks, teatas Eesti Tuuleenergai Assotsiatsioon. 

Euroopa tuuleparkidele lisandunud ca 16 gigavatist 12,5 jagunes maismaa tuulikutele ning 3,1 meretuuleparkidele. Kõigist lisandunud energiatootmise võimsustest Euroopas moodustasid tuuleenergia uued tootmisüksused 55%. Sealhulgas moodustasid kõik eelmisel aastal lisandunud taastuvenergia tootmisvõimsused 24,1 gigavatiga valdava enamuse kõigist Euroopasse paigaldatud uutest energiatootmise võimsustest, mida oli kokku 28,5 GW.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul väärib tähelepanu, et lisaks uute tootmisvõimsuste panusele möödunud aastal toodetud tuuleenergia kogustesse on oodata sama trendi jätkumist ja uusi rekordeid ka järgnevatel aastatel. “Juba eelmisel aastal püstitasid uute tuuleenergia tootmisvõimsuste paigaldamise näol riiklikke rekordeid nii Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Soome, Belgia, Iirimaa kui ka Horvaatia. Oluline on aga ka see, et 2017. aastal said investeerimisotsuse ka paljud tulevased tuulepargid Euroopas, mille tootmisvõimsusi on kokku 11,5 GW jagu,” märkis Kasonen ja lisas, et neist 9 GW on planeeritud maismaa tuuleparkidele ja 2,5 GW meretuuleparkidele. Ühtekokku on Euroopasse planeeritavate tuuleparkide investeeringute väärtuseks üle 22,3 miljardi euro.

Kasoneni sõnul kasvab tuuleenergia populaarsus Euroopas üha enam eeskätt selle energiatootmise liigi majandusliku ja keskkondliku jätkusuutlikkuse tõttu. “Paraku pole kogu Euroopas leviv kasvutrend veel Eestini jõudnud, kuna hoolimata arendajate huvist ei lisandunud möödunud aastal Eestisse ühtki uut tuuleparki,” tõi Kasonen välja ja viitas aeglasele menetlusele ja mitmetele takistustele, mis uute tuuleparkide rajamise Eestis keerukaks ja ajakulukaks on muutnud.

Koos möödunud aastal paigaldatud tuuleparkidega on Euroopas tuuleenergia tootmisvõimsuseid kokku 169 GW ulatuses, millest 153 GW moodustavad maismaa tuulepargid ja 16 GW meretuulepargid. Suurimaks tuuleenergia riigiks Euroopas on jätkuvalt Saksamaa, millele järgnevad Hispaania, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Tuuleenergiast on saanud maagaasi järel 18 protsendiga teine olulisim energiatootmise liik Euroopas. Ühtekokku toodeti möödunud aastal Euroopas tuulest 336 TWh jagu energiat, millest jagub ca 12% Euroopa elektrivajaduse katmiseks.

Euroopa tuuleenergia tootmistulemuste raporti koostanud WindEurope on tuuleenergiat edendav organisatsioon, kuhu kuulub üle 450 liikme enam kui 50 riigist. Lisaks tuulikute turbiinide tootjatele kuuluvad organisatsiooni ka juhtivad tootmisüksused, seadmete tarnijad, teadusasutused, riiklikud tuule- ja taastuvenergia ühingud, arendajad, partnerid, elektritootjad, finants- ja kindlustusettevõtted ning konsultandid.

Eestis 23 kodumaist ja rahvusvahelist tuuleenergiaga seotud organisatsiooni koondav Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon on seadnud eesmärgiks luua tuuleenergia arengule ja selle tehnoloogia arendusele tingimused, mis tagavad tuuleenergia ja selle arendajate konkurentsivõime ning taastuvenergia laiema kasutuselevõtu kaudu puhta elukeskkonna säilimise.

Tutvu raportiga SIIN

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077