12. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: müügilaine tööstusmetallide turul

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: müügilaine jõudis ka tööstusmetallide turule; vask kukkus 8 nädala madalaima tasemeni; tugevam dollar surub väärismetallide hindu alla; Rio Tinto maksab hiigeldividendi; nafta jaoks oli nädal väga kehv.

Müügilaine jõudis ka tööstusmetallide turule

Investorid hakkasid sellel nädalal agressiivselt vaske müüma, sest USA dollar tugevnes ning aktsia- ja võlakirjaturgude volatiilsus jõudis ka metallideni, vahendab mining.com.

Vase hind langes nädalaga 4,4 protsenti, 6803 dollarini tonnist, mis on viimase kaheksa nädala madalaim tase. Kauplemisaktiivsus oli väga kõrge ning turuosalised müüsid usinalt.

Eelmine aasta kallines vask 30 protsenti. Tänavu on selle hind langenud 6,5 protsenti. Kuna vaske kasutatakse väga palju ehituses, transpordis, elektrivõrkudes ja infrastruktuuris, siis peetakse seda maailmamajanduse tervise baromeetriks. Globaalne majandus peaks 2018. aastal prognooside järgi kasvama 4 protsenti ning see peaks tagama ka tugeva nõudluse vase järele.

Analüütikud aga hoiatavad, et optimism on tööstusmetallide osas väga kõrge. Investeerimisfirma Julius Baeri analüütik Carsten Menke hoiatas, et Hiina majandus võib aeglustuma hakata. Hiina tarbib umbes 45 protsenti maailma vasest.

„Selle asemel, et globaalsele majandusele keskenduda, peaks silma peal hoidma Hiinal. Peame vaatama, mis toimub sealsel kinnisvaraturul ja infrastruktuuris,“ ütles Menke. „Seal peaks toimuma sellel aastal aeglustumine.“

Teistest toorainetest odavnes tsink 4,7 protsenti ja tina langes 0,3 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 3380 ja 21 355 dollarit.

Alumiinium odavnes 2,5 protsenti ning nikkel kaotas lausa 5,7 protsenti. Tonnihinnad olid nädala lõpuks vastavalt 2169 ja 13 129 dollarit.

Väärismetallide hinnad langevad

Väärismetallid odavnesid vaatamata sellele, et börsidel toimusid suured langused. Peamine põhjus oli selles, et dollar võttis suuna üles.

 „Inimesed on hirmus kulda ostnud, aga see ei ole olnud piisav, et hinda tõusma panna,“ ütles investeerimisfirma Wolfpack Capitali investeeringute juht Jeff Wright. „Ma ei usu, et turud pööravad majandusandmetele palju tähelepanu. Pigem ollakse paanikas.“

ICE dollariindeks on nädalaga tõusnud 1,2 protsenti ja see on peamine faktor, mis kulda allapoole surub. „Suurem osa kauplejatest oleks šokis kui dollar ja kuld käsikäes kallineks,“ ütles Valley Financial Advisorsi president Ken Ford. „See võib juhtuda siis, kui võlakirja- ja valuutaturgudel tekib likviidsuskriis.“

Kulla hind langes 2,2 protsenti, 1315 dollarini untsist. Hõbe kukkus 4,4 protsenti ja unts maksab 16,37 dollarit.

Rio Tinto maksab hiigeldividendi

Maailma suuruselt teine kaevandusfirma – Rio Tinto – teatas kolmapäeval, et maksab investoritele rekordilist dividendi. Ettevõtte kasum kasvas järsult ning kulude kärpimine on läinud edukalt.

Kaevandusfirma maksis aktsionäridele ühe aktsia kohta 1,8 dollarit dividendi. See tähendab, et 2017. aasta eest maksti investoritele kokku 2,9 dollarit, mis on ettevõtte rekord.

Rio Tinto puhaskasum kasvas mullu 90 protsenti, 8,8 miljardi dollarini. Veel 2016. aastal teeniti 4,6 miljardit kasumit.

Rio Tinto kõige suurem divisjon on rauamaagi kaevandamine. Sealt tuli ka suurem osa käibest, sest hinnad on taastunud ja püsinud viimasel ajal ka küllaltki stabiilsed. Mullu kauples rauamaak umbes 75 dollari juures.

„Ma olen väga uhke, mida meie meeskond on suutnud saavutada,“ ütles tegevjuht Jean-Sebastian Jacques. „See on 125 aasta suurim dividend ja ma arvan, et suudame sellel aastal sama moodi jätkata.“

Nafta jaoks oli nädal väga kehv

Nafta jaoks oli see nädal erakordselt halb, sest aktsiaturgude languse tõttu müüsid investorid ka teisi riskantsemaid varasid.

New Yorgis kaubeldavate futuuride hind langes sellel nädalal 7,4 protsenti, sest aktsiaturud kukkusid. Lisaks sellele ilmusid andmed, et USA naftatootmine tõusis uue tipuni. Ka tehniline analüüs viitab nafta odavnemise jätkumisele.

WTI toornafta odavnes nädalaga 8 protsenti ja Brent kaotas 7,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,49 ja 64,33 dollarit.

„Naftahinnad kukkusid koos aktsiaturgudega,“ ütles UBS Groupi tooraineturgude analüütik Giovanni Staunovo. „Me kaupleme ikka nende tasemete lähedal, aga tuleb jälgida, mis USA turgudel toimub.“

USA tootmine tõusis eelmisel nädalal 10,25 miljoni barrelini päevas, selgub kolmapäeval avaldatud valitsuse andmetest. Arvatakse, et Ühendriikide tootmine kasvab veelgi. Väga kehvasti läks ka energiaaktsiatel, mis kukkusid rohkem kui ülejäänud turg.

Langus avaldus ka bensiini- ja diislihindades. 95 Rotterdami bensiini hind kukkus 6,8 protsenti, 630 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 8,3 protsenti ja tonn maksab 573 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077