Tööstustoodangu maht peaks tänavu edasi kerkima

Liis Elmik  Foto: Andra Rinderberg, Swedbank AS, personalispetsialist

Sellel aastal peaks tööstustoodangu maht edasi kerkima. Tootmismahtusid nii Eestis kui ka Euroopas aitab suurendada tugev nõudlus, kirjutas Swedbanki ökonomist Liis Elmik.

Tööstustoodangu maht püstitas eelmisel aastal taasiseseisvumisaja rekordi. Tootmismahu kasv oli kiire ja laiapõhjaline. Toodang ületas üle-eelmise aasta taset rohkem kui kahes kolmandikus tööstusharudes, teatas Swedbank. 

Tööstusettevõtted tootsid 2017. aastal 8% rohkem toodangut kui aasta varem. Töötlevas tööstuses suurenes tootmismaht veidi vähem, 7%. Nafta hinna taastumise järel kasvas oluliselt mäetööstuse toodang.

Tööstusettevõtted on positiivselt meelestatud. Konjunktuuriinstituudi jaanuarikuine küsitlus näitab, et tootmismahu ja müügihindade prognoosid on optimistlikud. Töötajate arvu plaanitakse suurendada. Tööjõupuudust märgiti peamise äritegevust takistava tegurina varasemast rohkem.

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul peaks tööstustoodangu maht sellel aastal edasi kerkima. "Tootmismahtusid nii Eestis kui ka Euroopas aitab suurendada tugev nõudlus. Majanduskasv on kiire ja laiapõhjaline nii Euroopas kui ka mujal maailmas. Euroopa Liidu töötleva tööstuse tootmismaht jõudis novembris senise rekordtasemeni, mis pärines jaanuarist 2008," lisas ta.

Tööstusettevõtete käivet kasvatab lisaks tootmismahu suurenemisele ka hinnatõus. Tööstustoodangu tootjahinnaindeks tõusis detsembris Eestis aastaga 2,7%.

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Hedi Meigas
Hedi MeigasSündmusedTel: 5384 5159
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077