Autor: Tööstusuudised.ee • 3. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõnajalgade tuulik püstitas Eesti tuuleenergia rekordi

Eleon 3M116 tüüpi tuulik.
Foto: Martin Ilustrumm
Eesti tehnoloogial põhinev Eleon 3MW tuulik püstitas möödunud aastal tootmisrekordi, millega saab katta üle 5000 keskmise kodutarbija aastase energiavajaduse.

Tuuliku kasutegur oli seejuures 46,2 protsenti, mis tähendab, et seda tüüpi maismaatuulikud saaksid tulevikus hakkama ka toetusteta.

„Tuuleenergia valdkonnas ollakse seisukohal, et üle 45 protsendise kasuteguriga maismaatuulikud on suutelised elektrit tootma ka ilma taastuvenergia toetuseta. Meil on hea meel, et Eleon suutis selle maagilise piiri purustada – seni ei ole selleks Eestis võimeline olnud ükski tuulik,“ sõnas Eleoni juhatuse liige Oleg Sõnajalg pressiteates. 

Seeriatootmise juurutamise korral on Eleoni tuulepargid võimelised tootma elektrit turupõhiselt. „Mis puutub tehnoloogiasse, siis oleksime põhimõtteliselt suutelised võtma enda kanda Eestis baasenergia tootja rolli juba lähiajal, nii nagu seni on seda teinud põlevkivi elektrijaamad, mille elektritootmist tõmmatakse karmistatud keskkonnanõuete tõttu üha rohkem kokku,“ ütles Eleon juhatuse liige Andres Sõnajalg.

Tuuleenergia tootmise ebastabiilsus pole rahvusvaheliste ühenduste tõttu enam probleem. „Tuuleelektri üle- või puudujääki aitavad katta Eesti uued võimsad ülekandeliinid teiste naaberriikidega nagu Soome, Läti, Leedu, Rootsi, Poola,“ selgitas Andes Sõnajalg.

Eleon 3M116 tüüpi tuulik tootis 2017. aastal 12,2 GW/h, mis teeb üle 4 GW/h ühe megavati võimsuse kohta. Selline tootmismaht võimaldab katta 5055 kodutarbija elektrivajaduse, arvestades, et tarbimine on keskmiselt 200 kWh/kuus. Tuuliku kasutegur oli samal ajal 46,2 protsenti ja töökorrasolek 99,7 protsenti.

Eleon AS on 2007. aastal asutatud ettevõte, mis on välja arendanud ja toodab Eestis multimegavatt-klassi elektrituulikuid. Esimene Eleon tehnoloogial baseeruv 180 meetri kõrgune 3M116 tuulik püsitati 2013. aasta lõpus Saaremaal. Tuulik on läbinud võrgukatsetused juba 2014.a. kevadel, näidanud nelja aasta jooksul väga head töökindlust ja seeriatootmine on käivitunud. Samuti on rajamisel 30 Eleon tuulikuga tuulepark Aidu karjääri alal Ida-Virumaale. Eleon tuuliku eluiga on 40 aastat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077