Autor: Tööstusuudised.ee • 11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupade eksport Soome kasvas oktoobris 18%

Oktoobris kasvasid nii eksport kui import.
Foto: Andres Haabu
Nii kaupade eksport kui ka import kasvas 2017. aasta oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 11%, teatas statistikaamet. Eesti olulisim kaubanduspartner on käesoleval aastal olnud Soome. Oktoobris kasvas eksport Soome 18% ja import Soomest 15%.

2017. aasta oktoobris eksporditi Eestist kaupu 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 159 miljonit eurot (2016. aasta oktoobris 141 miljonit eurot).

Kaupade ekspordis olid oktoobris peamised sihtriigid Soome (17% Eesti koguekspordist), Rootsi (12%) ja Läti (9%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi elektriseadmeid ja mitmesuguseid tööstustooteid (puitmajad, padjad, tekid), Lätti põllumajandussaadusi ja toidukaupu (juust, õlu) ning transpordivahendeid (sõiduautod). Enim kasvas väljavedu Soome (30 miljoni euro võrra), Singapuri (20 miljonit eurot) ja Ameerika Ühendriikidesse (18 miljonit eurot). Soome eksporditust suurenes kõige enam metalli ja metalltoodete, mehaaniliste masinate ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade, Singapuri eksporditust mineraalsete toodete (põlevkivikütteõli) ning Ameerika Ühendriikidesse eksporditust mineraalsete toodete (mootorikütus) väljavedu. Kõige rohkem kahanes eksport Rootsi (31 miljoni euro võrra).

Kaupadest eksporditi oktoobris enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige enam kasvas metalli ja metalltoodete (34 miljoni euro võrra), mehaaniliste masinate (28 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (25 miljonit eurot) väljavedu. Vähenes elektriseadmete eksport (22 miljoni euro võrra).

Eesti päritolu kaupade osatähtsus koguekspordis oli oktoobris 73%. Eesti päritolu kaupade eksport ja re-eksport kasvasid kumbki 11%. Eesti päritolu kaupadest 74% veeti käesoleva aasta oktoobris Euroopa Liidu riikidesse. Võrreldes 2016. aasta oktoobriga oli Euroopa Liidu osatähtsus väljaveos 4 protsendipunkti väiksem.

2017. aasta oktoobris imporditi kaupu kõige enam Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%), Leedust (10%) ja Lätist (10%). Soomest imporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Saksamaalt transpordivahendeid ja elektriseadmeid ning Leedust ja Lätist mineraalseid tooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige rohkem kasvas import Lätist (29 miljoni euro võrra), Leedust (23 miljonit eurot) ja Soomest (21 miljonit eurot). Enim kahanes import Hollandist.

Eestisse imporditi enim elektriseadmeid, transpordivahendeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu, mineraalseid tooteid ning mehaanilisi masinaid. Kõige rohkem kasvas mineraalsete toodete (50 miljoni euro võrra), keemiatööstuse tooraine ja toodete (24 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (21 miljonit eurot) sissevedu ning kahanes elektriseadmete (10 miljonit eurot) sissevedu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077