Tõniste: aktsiisid tõusevad

Rahandusminister Toomas Tõniste.
Rahandusminister Toomas Tõniste.

Ehkki sel nädalal ütles rahandusminister Toomas Tõniste ajakirjanikele, et kaalub võimalust teha ettepanek alkoholiaktsiisi tõus ära jätta, kaitses ta täna valitsuskabinetis kavandatavat alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning tulumaksuseaduse, sotsiaalmaksuseaduse ja teiste seaduste muutmist.

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon algatas eelnõu, et kehtetuks tunnistada 2016. aasta lõpus kehtestatud lahja alkoholi aktsiisimäärad ja taastada 2015. aasta määrad kuni aastani 2020. Kuigi seletuskirja kohaselt olulisi otseseid kulusid eelnõuga ei kaasne ning Reformierakonna väitel vähendab tõusu muutmine riigieelarve riske käibe vähenemisest, ei toeta rahandusministeerium seda ettepanekut.

Ministeerium leiab, et täiendava aktsiisitõusuga 2016. aastal vähendati kange ja lahja alkoholi aktsiisimäärade erinevusi. Minister Tõniste sõnul ei ole tervise seisukohast õigustatud eelistada maksustamisega ühte alkohoolset jooki teisele. 2016. aasta andmetel moodustab alkoholi tarbimise struktuuris suurima osatähtsuse õlle tarbimine (42,4%), kange alkoholi osatähtsus on 36,4% ning vein ja muud tooted moodustavad 21,2%. Lahjasid alkohoolseid jooke seostatakse enam noorte alkoholitarbimisega ja uute tarbijagruppide tekkimisega, väitis minister.

Lisaks märgib ministeerium, et eelnõu seletuskirjas ei ole käsitletud muudatustega kaasnevat maksutulu vähenemist ega pakutud katteallikat.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara