16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõniste: aktsiisid tõusevad

Rahandusminister Toomas Tõniste.
Foto: Andras Kralla
Ehkki sel nädalal ütles rahandusminister Toomas Tõniste ajakirjanikele, et kaalub võimalust teha ettepanek alkoholiaktsiisi tõus ära jätta, kaitses ta täna valitsuskabinetis kavandatavat alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning tulumaksuseaduse, sotsiaalmaksuseaduse ja teiste seaduste muutmist.

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon algatas eelnõu, et kehtetuks tunnistada 2016. aasta lõpus kehtestatud lahja alkoholi aktsiisimäärad ja taastada 2015. aasta määrad kuni aastani 2020. Kuigi seletuskirja kohaselt olulisi otseseid kulusid eelnõuga ei kaasne ning Reformierakonna väitel vähendab tõusu muutmine riigieelarve riske käibe vähenemisest, ei toeta rahandusministeerium seda ettepanekut.

Ministeerium leiab, et täiendava aktsiisitõusuga 2016. aastal vähendati kange ja lahja alkoholi aktsiisimäärade erinevusi. Minister Tõniste sõnul ei ole tervise seisukohast õigustatud eelistada maksustamisega ühte alkohoolset jooki teisele. 2016. aasta andmetel moodustab alkoholi tarbimise struktuuris suurima osatähtsuse õlle tarbimine (42,4%), kange alkoholi osatähtsus on 36,4% ning vein ja muud tooted moodustavad 21,2%. Lahjasid alkohoolseid jooke seostatakse enam noorte alkoholitarbimisega ja uute tarbijagruppide tekkimisega, väitis minister.

Lisaks märgib ministeerium, et eelnõu seletuskirjas ei ole käsitletud muudatustega kaasnevat maksutulu vähenemist ega pakutud katteallikat.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077