Autor: Tööstusuudised.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pagaritööstuse müügitulu kasvas 2017. esimesel poolaastal 93,2 miljoni euroni

Pagaritööstus.
Foto: Andras Kralla
Pagaritööstuste müügitulu oli 2017. aasta esimesel poolaastal 93,2 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas müügitulu 3,5 protsenti, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse 2017. a esimese poolaasta ülevaatest.

„Nii nagu toiduainetööstusel tervikuna, oli ka pagaritööstusel aasta esimene pool edukas, sest sise- ja välisnõudluse kasvu tulemusel majandusnäitajad paranesid. Kuna eelmise aasta sama perioodi võrdlusbaas oli suhteliselt madal, siis viitab see majandusolukorra taastumisele,“ ütles kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand pressiteates. 

Pagaritööstuste müügitulu oli 2017. esimesel poolaastal 93,2 miljonit eurot ja võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas see 3,5 protsenti. Müügitulu kasv toetas kasumi suurenemist ja 2017. esimesel poolaastal oli pagaritööstuse kogukasum 1,7 miljonit eurot. „Müügitulu kasv õnnestus saavutada senist kulude taset sisuliselt säilitades, mis viitab ettevõtete kasvanud efektiivsusele,“ ütles Taavi Kand. „See väljendub ka olulises lisandväärtuse kasvus võrreldes eelmise aastaga.“

„Tugev konkurents koduturul sunnib ettevõtjaid jätkuvalt investeerima tootmistehnoloogia moderniseerimisse,“ ütles Kand. „Investeeringud suurenesid peaaegu kolm korda.“ Pagaritööstuse ettevõtted investeerisid materiaalsesse põhivarasse 2017. aasta esimesel poolaastal 5,9 miljonit eurot.

Pagaritööstustes toodeti 2017. aasta esimesel poolaastal peaaegu 65 miljoni euro väärtuses toodangut, millest neljandik eksporditi. Üle poole eksporditavast toodangust (51,9%) viidi Soome. Olulised sihtriigid olid ka Rootsi ja Läti.

Statistikaameti andmetel tegutseb pagaritööstuses keskmiselt 130–140 ettevõtet. Vaatamata suurele ettevõtete arvule annavad 4–5 suuremat ettevõtet peaaegu kolmveerandi pagaritööstuse müügitulust. Statistikaameti andmeil oli 2017. aasta esimesel poolaastal pagaritööstuses tööga hõivatud keskmiselt 3178 inimest. Aastases võrdluses kasvas töötajate arv 6,8 protsenti.

Pagaritööstuse ettevõtetena käsitletakse ülevaates ettevõtteid, mis tegelevad leiva- ja saiatootmise, valikpagaritoodete, sh kookide, pirukate, tortide jm tootmisega ning kuiviku- ja küpsisetootmisega.

Loe pagaritööstuse pikemat turuülevaadet SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077